FÖRSÖK PÅ TVÅ ÅR. Pendelbåtarna mellan Solna och Årstadal ska komma igång nästa år. Foto: Michael Folmer

Båtpendla mellan Årstadal och Solna – verklighet redan nästa år

Nästa år blir det premiär för en ny pendelbåtslinje mellan Solna Strand och Årstadal. Enligt alliansbudgeten i landstinget ska båtarna gå i 40-minuterstrafik under rusningstid.

  • Publicerad 15:51, 1 jun 2015

Beslutet att inleda försökstrafik med tre nya pendelbåtslinjer i Stockholms län finns med i det budgetförslag som Allianspartierna i landstinget har lagt fram.

Försöket ska pågå i två år och inleds hösten 2016. Om allting fungerar bra under försöksåren kan det bli aktuellt med fler angöringsplatser i Solna framöver.

– Det här är jätteroligt och blir ett bra komplement till den övriga kollektivtrafiken. Jag hoppas att folk i Solna upptäcker fördelarna med att båtpendla så att linjen blir en succé och början på något nytt, säger kommunstyrelsen i Solnas ordförande Pehr Granfalk (M) som var med och arbetade fram förslaget i landstingets trafiknämnd.

Kungholmen och Södermalm

Tanken är att pendelbåtarna i framtiden även ska hämta trafikanter i Ulvsunda och Huvudsta – men där finns för tillfället inga lämpliga bryggor. Därför utelämnas Huvudsta och Ulvsunda under den tvååriga försöksperioden.

I stället ska pendelbåten trafikera sträckan Solna Strand, Minneberg, Hornsbergs Strand, Alvik, Lilla Essingen, Hornstull och Årstadal. Första båten ska enligt förslaget avgå från Solna Strand klockan 06.00 på vardagar. Sista avgång från Årstadal mot Solna planeras till klockan 21.40 på vardagar.

Totalt blir det 23 turer mellan Solna och Årstadal på vardagar och tolv på lördagar och söndagar. Båtarna ska kunna ta cirka 150 passagerare.

Mer om pendelbåtarna

Planerade sträckor för de tre nya pendelbåtslinjerna:

Solna strand–Minneberg–Hornsbergs strand–Alvik – Lilla Essingen–Hornstull–Årstadal

Ekerö–Gamla stan–Klara Mälarstrand

Kungsholms torg–Söder Mälarstrand–Klara Mälarstrand

Visa merVisa mindre