Klippet som filmades av en privatperson och publicerades från händelsen. Av polisens eget material har en majoritet sekretessbelagts. Foto: Läsarbild Privat

Batongslag och hot mot supportrar utreds inte

Efter derbyt mellan Djurgården och AIK i maj säger en supporter sig ha blivit slagen och hotad av polisen. Nu beslutar chefsåklagaren att inte öppna en förundersökning – eftersom batongslaget inte bedöms ha träffat.

  • Publicerad 08:12, 16 jul 2019

Händelsen inträffade vid derbyt mellan Djurgården och AIK vid Tele2 arena i Stockholm i maj.

Ett filmklipp publicerades som antydde att en polis slog en person bakifrån med en batong, och även sade ”Ska jag bryta fingret av dig?” till samma person när han ville ta dess mobiltelefon. Något som Mitt i var först med att berätta om.

Händelserna anmäldes av en annan polis, men nu beslutar chefsåklagare Elisabeth Brandt att inte inleda någon förundersökning, rapporterar Dagens Nyheter.

Bedömer att batongen ej träffade

De har tidigare pratat med Malcolm Ekström som säger att batongen träffade honom mot bakre låret. På filmen syns hur han hoppar till och tar sig med handen där han ska ha blivit slagen.

– Jag var sjukt rädd för jag ville inte bli nedslagen. Jag gick med armarna upp i luften och försökte lyda, men det verkade inte funka, säger han till DN.

Men efter att ha tittat på klippet i slow motion bedömer chefsåklagare Elisabeth Brandt att batongen inte träffade. Det var också det som ledde till beslutet att inte inleda en förundersökning.

– Nej, det kan jag inte säga. Det kan vara att han hoppade till för att han ser att polisen har den (batongen) framme och så vidare. Jag måste se att den träffar, och det kan jag inte se. Det måste vara ställt utom rimligt tvivel, jag måste kunna påstå att den träffar, och det kan jag inte se, säger Elisabeth Brandt till DN.

När Malcolm Ekström hotades att lägga ner sin telefon gjorde han som polisen sade.

– Jag säger ju på videon, ”nej, jag lägger ner den, jag lägger ner den”. För man vet ju aldrig, och om han hade brutit mitt finger där så hade det inte varit det roligaste.

Men inte heller det hotet anseddes vara tillräckligt för att inleda förundersökning.

– Jag menar att det inte är ett regelrätt hot utan en varning, ”om du inte stoppar undan telefonen kan det gå så illa att jag måste ta tag i dig och då kan jag av misstag bryta av fingret”, säger Elisabeth Brandt till DN.

22 polisfilmer sekretessbelagda

Polisen bär egna kameror, och Dagens Nyheter har begärt ut materialet.

Sammanlagt har film för en minut och 39 sekunder lämnats ut, på olika vyer utanför arenan. Det finns ytterligare 22 filmkällor, som har sekretessbelagts.

På det stora hela var det stökigt kring matchen. Polisen inledde själva en förundersökning om våldsamt upplopp. 35 myndiga personer bussades bort från matchen, och lika många minderåriga fick hämtas av sina föräldrar.

Justitieombudsmannen fick in 18 anmälningar om polisens beteende, som handlade om att människor utsatts för batongslag och pepparsprej, och omhändertogs trots att de inte gjort något olämpligt.