Oroliga. Mats Bjerker och Olof Granander är bekymrade över de båtar som då och då lägger till i närheten av Kvarnvikens båtsällskap. Foto: Mikael Andersson

Båtklubb vill samarbeta mot olovliga hamnar

Problemen med olovliga båthamnar i Västerort fortsätter. Nu lyfter även båtklubbarna sin oro över att tryggheten påverkas, och vill se ett närmare samarbete med stadsdelarna och polisen.

  • Publicerad 11:51, 11 jun 2020

Vi vill ha hjälp med att uppmärksamma problemet.

I torsdags förra veckan brann en båt i den olovliga hamnen som växt fram i Bällstaviken. Dagen efter genomförde Kronofogden ett avlägsnande av en annan olovlig båthamn nedanför Ljunglöfska slottet.

LÄS ÄVEN: Rivningslokal i Johannesfred tillhåll för kriminella

LÄS ÄVEN: Ny olovlig båthamn i Blackeberg

Olof Granander är ordförande i Kvarnvikens båtsällskap och berättar att de haft påhälsningar av båtar som lägger till i och utanför deras hamn.

– Det blir en olustkänsla att ha folk här, de har lagt till vid bryggorna och vakten har sagt till dem, men de har skyllt på motorproblem eller liknande, säger han.

Olof Granander säger att det inte har varit någon hotfull stämning, men att de drabbas då personer som vistas i båtarna plockar med sig saker från båtklubben och varvet. Enligt honom ska fyra motorbåtar stulits för ett par veckor sedan, som sedan hittades i Bromma och på Ekerö.

Mats Bjerker är ordförande i intresseföreningen Råcksta Sjöhage som driver båtvarvet intill. Han säger att de har haft ett möte med båtklubbarna runtomkring för att diskutera hur de ska kunna skapa trygghet i området.

– Vi ska ta kontakt med stadsdelen och miljöförvaltningen och föra en dialog om hur vi ska kunna skydda Mälarens stränder. Vi vill ha hjälp med att uppmärksamma problemet och att de också pratar med polisen, säger Mats Bjerker.

Är Kronofogdens beslut

Enligt Jyrki Valiharju, polisinspektör på sjöpolisen, säger att det bästa man kan göra är att höra av sig till polisen.

– Vi åker dit och tittar på vad det är för typ av båtar, om det är någon som tagit sig rätt att lägga till vid en privat brygga eller om det är stulna båtar.

Samtidigt säger han att det är Kronofogden som tar beslut om avlägsnande, och det kan de inte göra förrän de gjort en utredning.

– Tyvärr finns det inget båtregister som med en bil, den här problematiken är snarlik den vi tidigare hade på land med husvagnar på campingar. Där bosatte sig folk på stora parkeringar, där man får parkera men inte bosätta sig, säger Jyrki Valiharju.

LÄS ÄVEN: Lugnt när illegal båthamn i Bromma avhystes

Hamn. Båtsällskapet i Kvarnviken har plats för cirka 300 båtar och alla medlemmar i båtsällskapet turas om att gå båtvakt. Foto: Mikael Andersson

Allemansrätten

Man får gå i land, ankra och tillfälligt förtöja vid en strand som inte tillhör tomt. Det finns inga regler för hur länge, men samma princip som tältning brukar tillämpas, alltså enstaka dygn.

– Är det privat område innebär det egenmäktigt förfarande att lägga till vid sådan brygga. Tittar man på hamnen i Bällsta eller i Blackeberg ser man att det drar till sig en annan form av brottslighet i form av stölder och nedskräpning, då har man gått långt över allemansrätten, säger Jyrki Valiharju.

Visa merVisa mindre