Tommy Enefalk har tagit båtbusen mellan Fittja och och Ekerö. Han menar att bussen borde ha förtur att köra av färjan för att spara tid. Foto: Anders Björklund

Båtbussen mellan Fittja och Ekerö fortsätter till september

Båtbussen mellan Fittja och Ekerö lever vidare – åtminstone till 30 september. SL hoppas att linjen ska bidra till minskad trängsel på övriga linjer i Ekerö under coronapandemin.

  • Publicerad 11:00, 8 jun 2020

Linje 350 startade på försök i augusti 2019. Inför nya tidtabellen i december beslutade man om att förlänga försöket till midsommar 2020.

Nu står det klart att båtbussen får ytterligare tid innan SL tar beslut om dess framtid.

”Det är helt klart att vi kommer att köra linjen september månad ut.” skriver Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen i Region Stockholm i ett mejl till Mitt i.

”I coronatider”

Han fortsätter:

”Anledningen till att vi tagit det beslutet innan linjen utvärderats är att den i coronatider kan bidra till minskad trängsel i SL-trafiken från Ekerö, dels Trafikverkets arbeten på Ekerövägen som innebär avstängda kollektivkörfält där.

Efter sommaren ska båtbussen utvärderas.

Foto: Anders Björklund

Bussarna är nu utrustade med resenärsräknare. SL vill ha svar på hur antalet resenärer utvecklas, men i sin bedömning kommer SL också ta in hur bussarna fungerat i vintertrafik och hur bussen klaffat mot färjans avgångstider.

Borde få köra av först

Bussentusiasten och resenären Tommy Enefalk från Ekerö har tagit bussen ibland när han ska till jobbet på Scania i Södertälje.

– Det vore bra om bussen fick köra av färjan först av alla. När jag åkt har den stått i mittenfilen och fått vänta tills bilarna i andra filer kört av. Om den fick köra av först skulle man ibland spara ett par minuter. Viktigt för de som ska med anslutanda bussar, säger han.

Skepp ohoj! Nu kör båtbussen från Botkyrka till Ekerö