Bästa svängen-Stefan om när livet vände

I morgon onsdag firar föreningen Bästa svängen femårsjubileum i sin lokal på Tobaksvägen i Hökarängen. Grundaren Stefan Lindberg har varit drogfri i tio år. Här berättar han om den krokiga vägen dit.

  • Publicerad 11:00, 24 maj 2016

Oktober 1973. En 18-årig Stefan Lindberg sitter på tuben och halsar ur en flaska Martini. Han är på väg in till city. Men framför allt är han på väg bort.

Bort från vad? Den 61-årige Stefan Lindberg väger orden innan han svarar. Vi sitter i föreningen Bästa svängens fik på Tobaksvägen i Hökarängen. Bilden, tagen av fotografen Per Björn, hänger på väggen intill.

– Jag ville nog smita undan från ansvar och från det föräldrarna gjorde. Jag trodde nog jag var en ganska cool kille. Att jag kunde hantera droger, att jag var odödlig, säger han.

Stefan Lindbergs pappa hade radio- och tv-affären på Sunneplan. Mamman jobbade på dagis. Men Stefan ville inte vara med på tåget till vuxenvärlden. Ruset hade redan blivit tillvarons mål.

Han har själv en ganska tydlig idé om varför det blev som det blev.

– Vi flyttade till Farsta från Svedmyra när jag var tio år. Jag kom inte riktigt in med kompisarna i skolan. Det blev ett utanförskap. Jag började ganska tidigt testa att röka och dricka. Tar man en känslig kille och petar i honom en massa grejer … Jag kände mig tryggare som den personen.

– Farsta på 70-talet var lite av en knarkcentral, fortsätter han. Där fanns massa driftiga personer som åkte ner till Köpenhamn, Holland, Indien, Thailand och hämtade hem grejer. Jag började själv langa.

Han är obekväm med att prata om tillvaron som narkoman. Berättar bara kort att han under 80- och 90-talet sålde droger i stor skala, att han deltog i metadonprogrammet för heroinister, att han blev avstängd.

År 2000 hamnade han bakom lås och bom. Han fick fyra år för grovt narkotikabrott.

Självmant sökte han sig till en drogfri anstalt. Men vid frigivningen hade han glömt bort sin läxa.

– Narkomaner har en tendens att fortsätta med samma sak men förvänta sig ett annat resultat. Min polare väntade utanför anstalten och jag ville ta tillbaka förlorad mark. Tre månader senare satt jag häktad igen.

Hittills under intervjun har Stefan Lindberg tålmodigt svarat på frågorna, fast han egentligen inte vill ”rota i det där”. Nu, när vi kommer till vändningen, berättar han med inlevelse och de blå ögonen får en annan skärpa. Nu är det missionären Stefan Lindberg som talar.

– Jag hamnade på en anstalt i Norrtälje. Där lät de tidigare narkomaner komma in och föreläsa för oss. Plötsligt fick jag ett hopp. Jag hade fyllt 50 bakom murar, jag var trött på att sitta på avbytarbänken. De visade att förändring var möjligt.

När strafftiden var avtjänad gick han med på behandling. Det var vinter och han hamnade på en gård i Roslagen, en gård med hästar.

Han beskriver de tjocka snödrivorna, vinden från havet, värmen i stallet, hästarnas lugnande inverkan.

– Jag fattade inte hur viktiga de där hästarna var. De blev nog räddningen för mig.

Hemma igen lyckades han få jobb på en flyttfirma. Han berättar hur han åkte dit några dagar i förväg, för att lära sig vägen. Hur han iakttog andra vuxna män och försökte bete sig som dem. Hur han kände stolthet över att betala skatt, över att bidra.

Snart föddes längtan att hjälpa andra. Stefan Lindberg började själv besöka fängelser.

– Jag ville ge något tillbaka. Och att hjälpa andra är ett jävla bra sätt att slippa sig själv, konstaterar han.

En dag fick han chansen att föreläsa för socialarbetarna vid Farsta stadsdelsförvaltning. Det blev starten på ett samarbete, och fröet till föreningen Bästa svängen – som han startade våren 2011, ihop med Olle Jonasson på förvaltningen. Föreningen arbetar mot utanförskap och droger.

Den första aktiviteten blev en kaffestuga på torget. Sen dess har Bästa svängen växt till ett nav i Hökarängen, med julbord, soppkvällar, loppisar, danskurser, you name it. I morgon kväll, onsdag, firar föreningen sitt femårsjubileum

– Första året tror jag vi minskade antalet LOB-are i Hökarängen med 70 procent, tillsammans med polisen, stadsdelen och Stockholmshem. Sen har väl inte allt varit succé. Jag hade stora visioner, trodde vi skulle kunna fylla Globen med Bästa svängare. Det brukar landa på runt 50 medlemmar varje år.

Bästa svängen har också funkat som draghjälp för Ung & Stolt, en annan lokal stödförening med en yngre målgrupp.

Medlemmar från båda föreningarna erbjuds arbetsträning i nystartade fiket på Tobaksvägen. Där hänger Per Björns 70-talsbilder på ena väggen. På den andra finns foton från föreningens olika evenemang. Glada människor, nyktra människor. En illustration av Stefan Lindbergs egen resa.

– Vi försöker skapa något som gör det möjligt för människor att förändra sina liv – om de själva vill. Jag kan gärna vara en förebild. Jag kan peka ut vägen över floden och varna för några grynnor på vägen. Men jobbet måste man göra själv.

Fakta

Från langare till drogterapeut

Namn: Stefan Lindberg

Ålder: 61 år

Bor: Gubbängen

Familj: Sonen Gavin 4 år, och en ”kvinna i mitt liv”.

Yrke: Ordförande och grundare av Bästa svängen. Koordinator för Drogfritt nätverk i Farsta stadsdel. Nyutbildad alkohol- och drogterapeut.

Aktuell: Firar tio år som drogfri och fem år med föreningen Bästa svängen.

Visa merVisa mindre

Fakta

Bästa svängen firar fem

Bästa svängen är en kamratstödjarförening som arbetar mot utanförskap och droger.

Föreningens högkvarter och fik ligger på Tobaksvägen 6 i Hökarängen.

Femårsjubileet firas där i morgon onsdag med start klockan 17.

Artisterna Micaela Gustafsson och David Carlson spelar och det serveras smörgåstårta.

Visa merVisa mindre