Förändring. Nu hoppas föreningen på att de ska få en samarbetspartner för kunna stanna i lokalen. Foto: Sacharias Källdén

Bästa svängen Hökarängen kan tvingas lägga ner

Föreningen Bästa svängen Hökarängen hotas av ekonomiska problem. Deras enda hopp är att få fram en ny samarbetspartner – annars kan föreningen tvingas läggas ned. – Kravet är att Bästa svängen ska vara kvar, men det kommer inte att se ut exakt likadant som det gör i dag, säger Stefan Lindberg, ordförande i föreningen.

  • Publicerad 12:45, 6 sep 2019

Bästa svängen Hökarängen står utan bidrag. Utan bidraget från stadsdelarna så är nu inkomsterna alldeles för små för att ekonomin ska gå ihop. För att lösa det akuta problemet så hoppas nu Stefan Lindberg kunna sluta ett avtal med en ny samverkanspartner som de ska kunna dela lokaler med. Men hur samarbetet ska kunna se ut är inte klart ännu. 

Filosofikafé med "hökt" i tak firar fem

– Om föreningen ska kunna leva kvar så måste vi göra något. Vi hoppas kunna göra ett avtal med en annan verksamhet, även om Bästa svängen ska fortsätta ha tillgång till lokalen. Kravet är att Bästa svängen ska vara kvar, men det kommer inte att se ut exakt likadant som det gör i dag, säger Stefan Lindberg, ordförande och grundare av föreningen. 

Hyran blev för tung

Föreningen Bästa svängen Hökarängen bildades 2011 med syfte att jobba mot missbruk, kriminalitet och utanförskap. Med åren har de vuxit och sedan 2015 håller de till i en lokal på Tobaksvägen i Hökarängen där de bland annat drivit kafé och anordnat socialklubb varje onsdag. Nu går inte längre föreningens och lokalens omkostnader ihop med inkomsterna.

Kafé Bästa svängen ska bli nya hänget i Hökis

– Jag ser att det här inte kommer att gå. Folk skriver listor och allt möjligt just nu för att skicka till stadsdelsförvaltningen. Men förvaltningen varken kan eller får stödja en enskild förening med att betala hyror.

Inkomster försvann

Från början hade föreningen samarbetsavtal med Öppenvård sydost, vilket gjorde att de kunde få ekonomiska bidrag från flera av stadsdelarna. Men i dag är läget annorlunda och de aktuella behandlingsmottagningarna har inte längre behov av de tjänster som föreningen erbjuder.

– Stadsdelarna hörde av sig och sa att de inte vill betala, och det är fullt rimligt utifrån hur kontraktet är utformat, säger Stefan Lindberg.

Bästa Svängen Hökarängen har fått ny lokal