Monica Hultgren och Anna Rudström tog emot priset Lysande skylt. Foto: Kristian Lönner

Bästa skyltarna finns på Söder och Östermalm

Åhléns tidkula på Ringvägen vann första pris när Lysande skylt delades ut för sjunde och sista gången. Galleri Glas på Nybrogatan vann samtidigt kategorin Stockholms skyltpris.

  • Publicerad 18:31, 21 nov 2017

På tisdagen avslöjades årets vinnare i Stadsmuseets tävling Lysande skylt. I år var det fokus på butiksskyltar och Åhléns tidkula tävlade mot Sibyllans kaffe & tehandel på Östermalm samt Ringdahls optik på Kungsholmen.

Men det blev alltså den klassiska Åhlénskylten på Ringvägen som fick flest röster av stockholmarna.

– Förra året gjorde vi en stor renovering av hela tidkulan och bytte neon mot LED. Vi är jättestolta över det här priset, sa Anna Rudström från Skandia Fastigheter som äger skylten.

En ikonisk symbol för Skanstull

Även Monica Hultgren från Åhléns var glad över priset.

– Det är en ikonisk symbol för Skanstull som betyder mycket för både våra kunder och alla som bor på Söder, sa hon.

Åhléns tidkula fick därmed den sista utmärkelsen Lysande skylt. Stadsmuseet har bestämt sig för att inte fortsätta med priset utan istället uppmärksamma andra värden i staden.

Galleri vann Stockholms skyltpris

Elin Forsberg och Anna Bromberg Sehlberg driver Galleri Glas tillsammans. Foto: Kristian Lönner

Störst jubel under ceremonin på Stadsarkivet på Kungsklippan utbröt dock när vinnaren av Stockholms skyltpris tillkännagavs. Priset, som uppmärksammar nya skyltar och delas ut av Stadsmuseet och Ljusreklamförbundet, gick i år till Galleri Glas på Nybrogatan.

– Det betyder otroligt mycket för oss för vi lade ner mycket tid på att hitta rätt utformning av skylten. Vi ville ha en starkt symbol, sa Anna Bromberg Sehlberg som driver galleriet som lyfter fram konstglas och fine art.

De övriga nominerade till Stockholms skyltpris var Falloumi på Ringvägen, Grand Central på Kungsgatan och LOD på Norra Agnegatan.

Fakta

Tidigare vinnare i Lysande skylt

2011 – Tag alltid Tulo (Kungsholmen)

2012 – Råcksta Centrum

2013 – Karla Frukt (Östermalm)

2014 – Konditori Santa Fé (Kärrtorp)

2015 – Eko-Wera (Vasastan)

2016 – Biograf Fontänen (Vällingby)

Källa: Stadsmuseet
Visa merVisa mindre