Stötta. Sommaren är ett bra tillfälle att stötta ungdomar: "Ungdomar vill göra väldigt mycket. Men de är usla på att ta tag i saker" säger Bashar Tancro Hussein. Foto: Mikael Andersson

Bashar vill se mer engagemang för unga

Många unga blir sysslolösa under sommaren. Då är det extra viktigt från vuxenvärlden att fånga upp och stödja ungdomar som kommer med idéer, berättar Bashar Tancro Hussein.

  • Publicerad 08:30, 27 jun 2020

Bashar Tancro Hussein. Foto: Mikael Andersson

"En sommar på gatan där jag kommer från, Malmvägen, kom vi på att starta en fotbollsturnering. I brist på saker att göra där vi bodde tog vi själva tag i saken. Det blev något fantastiskt där hundra barn och unga deltog i turneringen och spelade fotboll tillsammans. Turneringen var så lyckad att vi ville göra något mer, och då startade vi Möjligheternas plats där unga idag får hjälp med att söka jobb, börja plugga eller förverkliga andra idéer.

Mitt namn är Bashar Tancro Hussein och jag jobbar med att stötta unga och hjälpa dem in i arbetslivet. Jag har sett hur viktigt ett jobb kan vara, och hur glad en ungdom blir när de går från att inte göra något vettigt till att gå på jobbintervju eller skriva klart ett CV. Min drivkraft i det kommer från att jag, som äldst av sex syskon, var tvungen att hjälpa mina föräldrar som hade svårt med svenska språket när vi var barn.

Fotbollen har också varit en räddning för mig, som för många. Det gav mig ett sammanhang och visade värdet i att ha ett mål, något att sikta på. I skolan fick jag nya perspektiv, genom att träffa nya människor, och att jag kunde plugga vidare. Allt det här var möjligt för att jag hade vuxna som trodde på mig, och det är något jag vill kunna ge tillbaka.

Ungdomar vill göra väldigt mycket. Men de är usla på att ta tag i saker. Då gäller det att vuxenvärlden går in och stöttar. Som ett exempel ska vi nu i juni tillsammans träffas, två föreningar på Malmvägen, för att grilla, spela fotboll och städa tillsammans med alla som bor på gatan. Det är inget revolutionerande – men en enkel idé kan göra mycket.

Vi ser tydliga mönster när ungdomar faller in i utanförskap. Avsaknad av skolbetyg. Tidig kontakt med socialtjänst och rättsväsende. Ändå tillåter vi dem att hamna snett. Vi måste bli bättre på tidiga insatser, och även hjälpa ungdomarna att hjälpa sig själva, så vi får starka barn istället för trasiga vuxna.

Alla ungdomar är olika, även om deras situationer kan se likadana ut. Det är viktigt att vi skapar en vardag så att de själva kan välja mellan flera olika saker att fylla sin vardag med, något som passar varje person.  En nyckel i det här är att vara ödmjuk och lära känna ungdomarna.  Sommaren är ett bra tillfälle att skapa nya möten mellan människor och skaffa nya intressen.

Vi behöver mindre snack och göra mer."

Bashar Tancro Hussein

Ålder: 32 år, kom till Sverige som 2-åring.

Bor: Bor i Helenelund, Sollentuna. Tidigare bott på Malmvägen i 25 år.

Aktuellt: Fick Sollentunas trygghetspris för sitt arbete med unga. Håller även på att dra igång ungdomsprojekt på Möjligheternas plats.

Gör: Social Entreprenör, egen företagare. Jobbcoach på uppdraget av Arbetsförmedlingen och Sollentuna Kommun. Projektledare Drive-in Fotboll Sollentuna. Även engagerad inom Socialdemokraterna.

Ser fram emot: ”Att resa. Tanken att jag inte kan resa har gjort mig väldigt sugen på att bara få åka bort och koppla av en stund.”

Intressen: Fotboll, odling (blev nyligen kolonilottsägare). Sociala arbetsmarknadsfrågor.

Visa merVisa mindre

Foto: Mikael Andersson

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Pandemin tvingar kyrkan att satsa digitalt i jul

Nyheter Gudstjänster och konserter i Sollentuna livesänds via nätet Från första advent och ända fram till jul brukar kyrkan ha ett späckat schema, men i år blir allt annorlunda på grund av coronapandemin – Tiden nu och till jul är vår största tid, vi brukar ha...tisdag 1/12 5:40

Smittade elever var i skolan – nu stängs högstadiet i en vecka

Nyheter Utbildningsnämndens ordförande tog beslutet på söndagen Högstadiet på Helenelundsskolan går över till fjärrundervisning från och med i dag måndag och fram till och med fredag den 4 december. Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) tog...måndag 30/11 1:20