Sedan en tid tillbaka har familjen i Djursholm lagt mycket energi på att buskarna med svarta vinbär, röda krusbär, röda vinbär och hallon ska kunna frodas i deras trädgård.

Efter en lovande start på säsongen med bra väder skulle arbetet äntligen bära frukt.

– Vi såg fram emot första riktiga året med en bra skörd. Svarta vinbären växte väldigt bra och det kom betydligt mycket mer än förra sommaren, säger Peter.

Men glädjen över bären blev kortvarig. På ett par nätter länsades alla 25 svartvinbärsbuskar och 20 krusbärsbuskar, berättar han för Mitt i.

– Vid två tillfällen försvann först svarta vinbären, sedan krusbären. Vi har fortfarande kvar hallon, björnbär, vita krusbär och några röda vinbär, så vi njuter fortfarande av våra bär, säger hans fru Julia.

De tror inte att det är hungriga djur som varit i farten.

– Nej, det har vi varit med om innan. Då tar de lite åt gången. Vi har också en stor trädgård med väldigt mycket buskar, så det måste vara någon som har medvetet plockat allt, säger Peter.

Lägger ned utredning

Den 31 juli polisanmälde de händelsen. Lokalpolis Jonas Nilsson menar dock att det blir svårt att utreda händelsen.

– Det finns inga uppslag eller iakttagelser vi kan gå på nu. Men om det kommer in nya uppgifter tar vi upp utredningen igen.

Är det vanligt med bärtjuvar här?

– Det är första gången för mig. Det händer att ungdomar pallar äpplen och liknande, men det här har jag inte varit med om, säger Jonas Nilsson.

Tycker det känns otryggt

Att förlora en så stor del av skörden mitt i sommaren känns snöpligt, säger familjen. Men också otryggt.

– De tog allt och samtidigt som vi var hemma, säger Julia.

– Det känns obehagligt, och nu vill man gärna inte åka hemifrån, säger Peter.

De berättar att de brukar plocka bär på morgonen, till frukostflingorna eller till glass. När de inte äter färska fryser de in till efter säsongen.

– Det känns tomt efter att ha förlorat så mycket, säger Peter.

Nu undrar de om någon annan varit med om något liknande.

– Våra grannar är på semester nu, så vi kommer att prata med dem när de är tillbaka. Men vi vill gärna veta om någon annan har varit med om något liknande, säger Julia.