Joanna Verdin, barnskötare på Tangens förskola gillar förlaget om färre timmar. Foto: Mitt i, Mostphotos

Barnskötare för slopad heltid: ”30 timmar räcker”

Alliansens förslag om sänkt maxtid i förskolan för barn till föräldralediga får stöd hos förskolepersonal. – Det ger mer fokus på barnen, säger Joanna Verdin på förskolan Tangen i Traneberg.

  • Publicerad 10:48, 13 nov 2018

Ett minskat maxtak är en personalfråga, tycker Joanna Verder.

– Det är tufft som det är nu när det fattas folk. Det kostar med vikarier och barnen ska inte få se olika ansikten hela tiden. Med ett minskat maxtak skulle vi kunna ha mer fokus på barnen, säger hon.

Klockan är strax före åtta och det är dags för lämning på förskolan Tangen i Traneberg. Här, precis som på Stockholms övriga förskolor, råder 40 timmarsveckor för barn till föräldralediga. Men redan 1 februari nästa år kan maxtiden sänkas till 30 timmar. Det har gett upphov till starka känslor hos såväl föräldrar som förskolepersonal och förslaget har kallats en kvinnofälla.

– Regeln tar inte hänsyn till en nyförlöst kvinna eller kvinnor överhuvudtaget, säger tvåbarnsmamman Irene Lopez från Björkhagen.

”Svårt att matcha förskolans verksamhet”

Alliansens och MP vill återinföra max 30 timmar i förskolan för barn till föräldralediga. Föräldern Johanna Mellander ratar förslaget. Foto: Anna Z Ek

Johanna Mellander, som har barn på Tangen i Traneberg, vill ha kvar 40-timmarsveckan.

– Jag tycker inte att antalet timmar ska minskas. Om man har en nyfödd så blir det ju mindre tid till det barnet. Dessutom är det svårt att tillföra det som förskolan ger hemma. Det är ju en fantastisk verksamhet. Min son skulle tycka att det var aptråkigt att bara vara hemma, säger hon.

Johan, här med dottern Hanna, upprörs inte av neddragningen av timmar. Foto: Anna Z Ek.

Föräldern Johan tycker inte att en eventuell neddragning på timmar gör så mycket.

– Många har ju 15 timmar så 30 timmar är ganska bra tycker jag, säger han.

”Förskolan inte till för barnpassning”

Lotta Edholm (L). Foto: Anna Z Ek.

Enligt skolborgarrådet Lotta Edholm (L) är förslaget till för att visa att förskolan inte är till för förvaring utan pedagogik.

– Vi vill öka förskolans resurser och satsa på personalens löner och arbetsmiljö. Vi vill återgå till 30 timmar per vecka för föräldraledigas barn för att satsa på pedagogik, inte barnpassning, sa hon till Mitt i före valet. 

Joanna Verdin, barnskötare på Tangens förskola. Foto: Anna Z Ek.

Barnskötaren Joanna Verdin håller med.

– 30 timmar innebär för de flesta 9-15 varje dag och det räcker tycker jag, säger hon.