Nio rättegångsdagar är planerade i tingsrätten. Foto: Mostphotos

Barnsexhärva avslöjad – 30-åring åtalas för flera våldtäkter

En 30-årig man bosatt i Solna misstänks ha tagit ut kontanter och försökt köpa sex av två 15-åriga flickor i Järfälla. Nu åtalas han för detta och en lång rad andra sexbrott.

  • Publicerad 11:23, 18 sep 2020

I början av mars ska den 30-årige Solnabon ha hyrt en bil och kört till Järfälla. Enligt polisutredningen gjorde han upp med två 15-åriga flickor om att träffas och tog ut 1000 kronor i en bankomat i Viksjö centrum.

En av flickorna hann berätta för en vuxen vad som var på gång, och det hela avbröts innan flickorna hunnit träffa mannen.

Greps nio dagar senare

Samma dag anhölls mannen i sin frånvaro och nio dagar senare kunde han gripas. De två 15-åriga flickorna visade sig vara långt ifrån ensamma om att ha utsatts, enligt utredningen. Mannen har nu åtalats, och målet omfattar hela nio målsägande. Alla utom två var under 18 vid de misstänkta brottstillfällena, och flera var under 15 år.

Tog kontakt på nätet

Mannen åtalas bland annat för flera våldtäkter mot barn, försök till köp av sexuell handling av barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. I samtliga fall misstänks han ha fått kontakt med flickorna på nätet, och utöver låg ålder har de målsägande också på andra sätt befunnit sig i en utsatt position – exempelvis bott på behandlingshem, enligt Vida Paridad, ansvarig åklagare.

Nio rättegångsdagar

Rättegången startar nästa vecka. Totalt är nio rättegångsdagar fördelade på flera veckor planerade i Attunda tingsrätt.

– Det är ett omfattande åtal, konstaterar Vida Paridad.

Samtliga brott ska ha begåtts under 2019 och början av 2020, fram till gripandet i mars.

– Olika uppgifter och anmälningar ledde till att flera målsägande hördes, och efter ett visst utredningsarbete gick det att luska fram vem som är den jag menar är gärningsman säger Vida Paridad.

Mannen, som fortfarande sitter häktad, nekar till anklagelserna. Mitt i har varit i kontakt med hans advokat Joel Apitzsch.

– Jag har inga kommentarer om det ärendet, skriver han i ett sms till Mitt i.