Den blå fågeln Poff får inte vara med och leka med de två katterna på förskolan.

"För du är inte en katt".

I den nya barnbokserien "Poff och hans vänner" som riktar sig till förskolebarn utgår författarna från artiklar i barnkonventionen.

Bakom idén till boken låg en avsaknad av böcker som berörde ämnet. Sara Millberg, förskolelärare, berättar.

– Jag har länge saknat böcker att läsa som inkluderar diskrimineringsgrunderna, funktionsvariationer och vad barn har för rättigheter. Genom litteraturen kan man nå fram till barnen och beröra ämnena på ett lättsamt sätt.

För Annica Boudin, barnrättsadvokat, märktes kunskapsbristen av på ett annat sätt - genom hennes jobb.

– Man märker att barn ofta inte vet om vad de har för rättigheter, ofta blir de en biperson när det kommer till rättsliga sammanhang. Tanken är att om barn ser att de har rättigheter kan de lättare göra sina röster hörda

Föräldrars ansvar

Svaret blev att själva skriva böckerna de saknat. Serien innehåller fyra böcker och är även duons bokdebut.

– Ett hinder har varit att göra svåra frågor enkla. Vi har pratat mycket om det, säger Annica.

Det handlar om stora frågor, hur tänker ni att små barn ska förstå dem?

– Förhoppningen är att de vuxna som läser tar ansvar och pratar om vad böckerna handlar om. På det sättet kan de berätta vad barnkonventionen är och lyfta frågan tidigt. Böckerna passar även för boksamtal där man kan prata med barnen om frågorna, säger Sara.

– Om föräldrarna inte är med och pratar om ämnet, då blir det bara en vanlig barnbok, tycker Annica.

Brett perspektiv

Annica och Sara bor grannar och har känt vardera i närmre tio år. Under "stulna timmar" mellan barnpassning och jobb började de skriva böckerna 2020. Till sin hjälp har de bland annat haft sina egna barn och Saras förskoleklasser.

– Det har varit en hel hög med barn som fått provläsa. På det sättet har vi även kunnat se vad som intresserade dem eller inte, säger Sara.

–  Jag hade tur för när vi började skriva böckerna var ett av mina barn ett år och det andra fyra år så vi har haft en bra läspanel hemma, instämmer Annica glatt.

Duon tror även att deras yrkesroller kan ha hjälpt till i skapandet av böckerna.

– Vi har haft ett så brett perspektiv och kommit från olika håll. Då har vi kunnat pratat ihop oss om vår samsyn, säger Sara.

Vad är det då?

– Det gemensamma har varit barns rättigheter, svara Annica.

Kommer fler

I april släpptes boken på förlaget dittbokförlag. Trots den färska premiären verkar det finnas mer planer för "Poff och hans vänner" i framtiden.

– Det finns ju fler artiklar i barnkonventionen att skriva om, så får vi möjligheten att göra fler kommer vi ta chansen, säger Sara.