Pjäsen sätts upp av Sätragruppen Teater kung & drottning och vänder sig barn mellan 5 och 9 år. Den utspelar sig i 1800-talets Sverige där många människor lever i armod och känner att de saknar en framtid.

I det lilla torpet i skogen bor 15-åriga Johan Berg tillsammans med sin mamma och pappa. Här fördriver han dagarna med att ta hand om familjens djur. Johan Berg är känslig och lite ängslig, när hönorna som han matar kommer lite för nära flyr han upp på en trälåda. Därför blir rädslan stor när hans pappa berättar att familjen har tänkt skicka honom ensam på en båt till Nordamerika för hitta en bit land. Så att familjen så småningom kan komma efter.

Pappans krav känns oöverstigliga, ändå tvingas han åka. Han ska ju vara stark och modig och därborta hoppas de att framtiden väntar.

– Det handlar mycket om rädsla att inte leva upp till andras förväntningar och rädslan att bli utanför. Men också om att ge sig av. Det är många som blir ivägskickade idag från sina mödrar och fäder, inte till Amerika men från Afghanistan till Sverige, säger Per Wernolf som spelar Johan Berg och även de andra rollerna i pjäsen.

Accepterar sina rädslor

Väl på plats blir det inte som Johan tänkt sig. Bara en sådan sak som att han inte kan språket eller vet vad någon säger. Pappan har målat upp en bild om hur Johan ska bli den tuffe cowboyen Johnny Hill som under beundran stiger in på en saloon. Själv tycker han det är läskigt att sova ensam på prärien och längtar mest efter det trygga livet i en liten stuga.

– Pjäsen handlar inte så mycket om att överkomma sina rädslor som att acceptera de rädslor man har. Det är modigt att erkänna att man inte är så tuff och att stå för den man är, säger Per Wernolf.

För barn och vuxna

Pjäsen är regisserad av Daniel Goldmann. Förutom skådespelaren Per Wernolf medverkar också musikern Fredrik Myhr som även skrivit musiken.

– Tanken är pjäsen ska blanda humor, allvar och musik och vara spännande och rolig både för barn och vuxna, säger Daniel Goldmann.

De hoppas också att den ska leda till eftertanke och diskussion.

– Mansnormen får ofta sätta agendan och våld är ofta en del av det. Det är viktigt att börja prata tidigt om det och att det inte behöver vara så, säger Daniel Goldmann.