Upplyser. Lotta Hasselberg och Anette Daberius är av barnmorskorna bakom en ny hemsida om klimakteriet.

Barnmorskor vill göra det lättare att söka hjälp i klimakteriet

75 procent av alla kvinnor som går igenom klimakteriet har någon typ av besvär. Nu har två barnmorskor från Danderyd startat en hemsida helt inriktad på klimakteriet.

  • Publicerad 11:56, 10 apr 2019

I höstas drog Danderydsbarnmorskorna Lotta Hasselberg och Anette Daberius igång Klimakterieportalen, en webbplats för allt som har med klimakteriet att göra.

– Vi har faktiskt haft jättemycket trafik på hemsidan, det är väldigt roligt, säger Lotta.

Idén föddes när Lotta jobbade med att ta cellprover på kvinnor.

– Då passade många kvinnor på att fråga om klimakteriet. Men vi hade jättefå minuter på oss och ingen tid avsatt för frågor, och det fanns inget bra ställe att hänvisa till, säger Lotta.

De ville ha mer samlad information.

– Och så vill vi ta bort tabuet kring klimakteriet, det har varit lite skämmigt att prata om det tidigare, säger Anette.

Just i höstas var det en riktig boom för artiklar och inslag som handlade om klimakteriet.

– Det håller på att hända något, verkligen. Nu har frågan börjat lyftas och man vågar prata om det mer. Vår generation är van att ställa frågor, säger Anette.

Lotta jämför med dagens unga som vågar prata mens.

– För 20 år sedan gjorde man inte det, mens var pinsamt. Så är det inte idag. Och nu vågar vi prata om vad som händer när mensen försvinner, säger Lotta.

Anette fyller i:

– Vi 60-talister är ganska starka och tycker att vi är unga även om vi är 50. Vi känner oss så aktiva jämfört med generationen bakåt. Vi vill inte vara tysta längre.

Men varför har klimakteriet varit så tabubelagt, tror ni?

– Så som jag tänker kring kroppen är det att man blir avsexualiserad. Man förlorar sin fertilitet och blir mindre sexuellt attraktiv, om man ska prata biologi, säger Lotta.

Nu gör gänget bakom Klimakterieportalen en ny satsning. Eller snarare ett test inför en satsning. Det handlar om vårdtjänst via chatt.

– Vi vill testa i liten skala. Vi kan göra bedömning av besvär och kan komma med förslag på åtgärder. I nuläget kan vi inte ordinera medicin, men kanske kan det bli ett steg längre fram, säger Lotta.

Hon tror att portalen och tjänsten gör nytta överallt, men kanske mest ute i landet.

– När man bor i Danderyd vet de flesta var de kan vända sig för att få hjälp, det finns gott om gynekologmottagningar att gå till. Det är skillnad mot om man bor utanför storstadsregionerna, säger Lotta.

Ett av de viktigaste uppdragen är enligt de två barnmorskorna att avdramatisera användandet av hormoner.

– Många är rädda för hormoner, tänker att det är den sista utvägen och tror att det är farligt. Men man ska inte vara rädd, hormoner kan göra en enorm skillnad. Det handlar inte om att mixtra med kroppen, i stället kan man tänka att det här är något bra som kroppen saknar, att man tillför kroppen hormoner för att må bra, säger Lotta.

Barnmorskornas tips för enklare klimakterium:

- Motion gör att humörsvängningar och nedstämdhet kan bli bättre.

- Lokalt verkande östrogen har god effekt mot torra slemhinnor.

- Akupunktur förbättrar sömnen och lindrar oro.

- Var inte rädd för hormoner.

Källa: Klimakterieportalen.se

Visa merVisa mindre