Barnmorskor vägrar jobba extra – kris på förlossningen

Det är samma sak varje sommar: Brist på barnmorskor på förlossningsklinikerna. I år är det på Danderyds sjukhus som det är värst. 460 arbetspass är ännu obemannade. Och den här gången vägrar barnmorskorna att jobba extra och avstå från sommarsemester.

  • Publicerad 11:36, 23 jun 2020

460 arbetspass står ännu obemannade på förlossningen på Danderyds sjukhus inför sommarsemestrarna. Men i år säger  barnmorskorna nej till att  jobba extra eller avstå från semester.

Det innebär att bemanningen kan blir så låg som 4-5 barnmorskor på 13 förlossningsrum.

– Det går inte, det är omöjligt. Då måste de stänga förlossningsrum eller beordra in personal.

Det säger Emma Jonsson, barnmorska och förtroendevald för Vårdförbundet avdelning Stockholm.

Inga vakanser på Karolinska

Hon arbetar på Karolinska i Huddinge, och berättar att Karolinska hade vakanser i den storleken förra året, men att det i år ännu inte har kommit upp några listor på obemannade arbetspass.

Det är att binda ris åt sin egen rygg

Emma Jonsson

På Södersjukhuset har hon hört att många pass inte är täckta, men ingen har slagit larm som nått henne, och hon förmodar att personalen pusslar och ”ställer upp”.

– Men det är att binda ris åt sin egen rygg. Det här blir någon slags normalläge. Arbetsgivaren måste leverera en bättre framförhållning där även sommaren klaras av med en bra bemanning, säger Emma Jonsson.

Har fått nog

Men barnmorskorna på Danderyds sjukhus har fått nog. Enligt dem lovade arbetsgivaren efter förra sommaren att lösa situationen till årets semester, och nu tycker de inte att det är deras ansvar att lösa problemet och har bestämt sig för att inte ta några extra arbetspass.

– Det är fantastiskt och en styrka att de står på sig, säger Emma Jonsson.

Roxana Bauer är barnmorska på Danderyds sjukhus och säger att de agerar för att på sikt få en bättre situation både för personalen och de födande.

Semesterveckor flyttades

Från början var 500 pass vakanta, men sedan ett 15-tal barnmorskor fått semesterveckor flyttade eller indragna har antalet minskat till 460, berättar hon.

– Bemanningen är lägre under sommaren fast det föds fler barn då. Att stänga förlossningsrum eller hänvisa födande kvinnor är inget alternativ när de står och krystar i dörren, säger hon.

Sänkt ersättning

Extra irriterat har det blivit av att den ersättning som utgår till dem som tar extra pass har minskat, från 1500 kronor till 1 200 kronor för dagpass, och från 2 000 kronor till 1 600 kronor för helg, kvälls- och nattpass.

Den som skjuter upp en semestervecka får 5 000 kronor.

– Första linjens chefer försöker bemanna, men ledningen kan inte möta erfarna barnmorskors löneanspråk. Samtidigt vill sjukhuset anlita bemanningsbarnmorskor för 60 000 kronor i månaden, säger Roxana Bauer.

Många mår dåligt

Men det värsta är att se kollegor må så dåligt att de blir sjukskrivna, och att inte kunna ge det stöd till de födande som man skulle vilja, säger hon.

Mitt i har varit sökt ledningen vid Danderyds sjukhus som lovat återkomma med svar på hur situationen ska lösas senare.

Fakta

620 födslar i veckan

620 födslar per vecka i snitt. Det är vad Region Stockholm räknar med under denna sommar.

Det skulle bli 7 440 födslar under juni, juli och augusti, mot 7 580 samma period 2019.

Sett till helåret minskade antalet förlossningar förra året. 28 323 barn föddes då i Stockholms län, mot 28 676 barn under 2018.

Enligt förlossningsprognosen ökar nu antalet födslar, men långsammare än man tidigare trott.

2020 väntas 29 600 barn födas, och året därpå 30 000 barn.

 

Visa merVisa mindre