En födande, en barnmorska. Städpersonal som avlastar. Projektet Min barnmorska på alla kliniker.

Handlingsplanen för att få barnmorskorna att vilja jobba i förlossningsvården börjar nu ta form.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-barnmorskor-lockas-till-forlossningsvarden/repuko!CzzXsUymgc02YfVQ06uyuQ/

Men frågan är om den får de barnmorskor som sagt upp sig att ta tillbaka sina avskedsansökningar.

Den blidkar i vart fall inte Hannah Dahlbäck, barnmorska på Danderyds sjukhus:

– Det finns delar som jag är glad över. Att Min barnmorska ska införas, till exempel. Men mycket är fortfarande luddigt, som detta med flöden och processer, säger hon.

Många arga

Hon är kritisk till att sjukhusledningen inte hörsammat kravet på ökad ersättning för dem som tar extrapass för att täcka upp vakanser.

– Det vi erbjuds är inte i närheten av det vi efterfrågat. Det är tondövt, och har gjort många ledsna och förbannade.

Barnmorskorna har krävt 4 500-6 000 kronor extra per pass, men har erbjudits samma tariff som på sommaren, 1 200-2 100 kronor.

Men är det pengarna, eller arbetsmiljön, som är viktig?

– Höjd ersättning kan göra att vi håller ut till dess arbetsmiljöåtgärderna är på plats, säger hon.

Det är ett 50-talet barnmorskor som sagt upp sig från Danderyds sjukhus de senaste veckorna. Några slutar redan nu, men för de flesta går uppsägningstiden ut under januari. Över hundra barnmorskor har slutat vid regionens förlossningskliniker under året.

– Det här räcker inte för att jag ska dra tillbaka min uppsägning, säger hon.

Stor satsning

Det åtgärdspaket som regionstyrelsen fattat beslut om ska skapa bättre arbetsmiljö i förlossningsvården. Över en halv miljard kronor skjuts till för att förverkliga det de närmaste åren.

Den största reformen är att barnmorskorna ska kunna fokusera på en födande kvinna åt gången, i stället för som nu ansvara för flera samtidigt.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-barnmorskor-ska-fram-och-det-far-kosta/repukd!H60W8duNo9dGVUj3xC5fpQ/

Enligt Nicole Silverstolpe, den förlossningssamordnare som regionen utsett, har nu medarbetare, fackliga representanter och sjukhusledningar lagt fram sina förslag till åtgärder.

– Nu väntar ett spännande arbete för både verksamhetsledningar och berörda personalgrupper med att ta fram arbetssätt och riktlinjer för hur det ska genomföras vid respektive förlossningsklinik, säger hon i ett pressmeddelande.

Rekryterar

På Danderyds sjukhus gick de under fredagen ut med rekryteringsannonser för att förtäta bemanningen, och med start måndag den 29 november kommer extra städpersonal tas in för att avlasta undersköterskor och barnmorskor.

En projektgrupp inom kvinnokliniken jobbar nu med övriga punkter i handlingsplanen.

Även på Södersjukhuset pågår rekrytering, uppger presstjänsten.

Förändringar tar tid

Emma Jonsson, barnmorska och ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, tror inte att förändringarna kommer att vara genomförda till årsskiftet, och vid det laget börjar det bli bråttom.

"Jag har inte fått signaler om att de som sagt upp sig börjat återta sina uppsägningar. Och om det räcker med en plan för att få barnmorskor att ta tillbaka sina uppsägningar återstår att se. Många vill förmodligen se att planen är realistisk och innehåller konkreta förändringar" skriver hon i ett mejl.