Sanna Ekman säger att personalen gör en otrolig insats för att få avdelningen att gå runt. Foto: Privat/Arkiv

Barnmorskan om läget på Danderyds förlossning

Efter förra årets höga tryck i Stockholms län har man nu ökat kapaciteten på förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus. – Det finns pass som så klart är jättetuffa, men på det stora hela känns det bra, säger chefsbarnmorskan Sanna Ekman.

  • Publicerad 11:35, 29 jun 2018

Det kommer att födas en hel del barn i sommar. Uppemot 7 800 barn väntas komma till världen under juni till augusti, vilket är mer än motsvarande månader förra året. På länets förlossningskliniker arbetar man nu för fullt för att kunna ta emot så många gravida som möjligt.

Inte flera vikarier på samma pass

På Danderyds sjukhus säger man, likt på många andra sjukhus, att man ökat kapaciteten för att klara av sommarmånaderna. Det är här näst flest barn kommer att födas i sommar, efter Sös.

– Vi har en bättre bemanning i år. Vi har också har stärkt personalens kompetens och jobbat aktivt med att sprida ut kompetensen så att vi inte har flera vikarier på samma pass, säger chefsbarnmorskan Sanna Ekman på Kvinnokliniken och BB Hotell.

Fler erbjuds tidigare hemgång

Hon säger att de också pusslat ihop personalens semester så att avdelningen får en mer jämn bemanning under sommaren. Fler kommer också att erbjudas en tidigare hemgång.

– Har man haft en normal förlossning och barnläkaren bedömt att allting ser bra ut så finns möjligheten att åka hem efter sex timmar.

Hon säger att det är viktigt att man ringer innan man åker in till förlossningen för att se om det finns en plats.

– Det kan svänga snabbt, på förmiddagen kan det vara lugnt och sen blir det många som kommer in på eftermiddagen.

Ett bra flöde mellan förlossning och BB är också en nyckel till att fler förlossningsplatser öppnas upp.

– Vi har anpassat antalet rum efter hur vår bemanning ser ut, vi kanske inte kan ha alla rum öppna för att kunna få ett bra flöde.

Vi hänvisar familjer till andra sjukhus bara när vi absolut måste

Chefsbarnmorska Sanna Ekman

Handlar om patientsäkerheten

Några siffror på hur många som hänvisats till andra sjukhus finns ännu inte, men man uppger att någon enstaka har hänvisats utanför länet.

– Vi tar emot de allra flesta och vi gör så gott vi kan för att bereda en plats. Vi hänvisar familjer till andra sjukhus bara när vi absolut måste, och då handlar det om patientsäkerheten. Vi vill att alla ska bli väl omhändertagna och det blir familjerna på de sjukhus som kan ta emot dem just då, säger Sanna Ekman och fortsätter:

– Jag har jobbat mycket med återbesök och de familjer som blivit hänvisade till andra sjukhus har bara varit nöjda och sagt att de blivit väl omhändertagna.

Kan inte styra verksamheten

Målet är att högst fem procent av de som ringer in ska hänvisas till andra sjukhus. Sanna Ekman säger att hon känner sig trygg inför sommaren.

– Vi kan inte styra vår verksamhet och ibland blir det akut. Vissa dygn får vi ett ökat tryck och då kan bli jättetuffa pass ibland, men på det stora hela kommer vi att klara det bra. Personalen gör ett otroligt arbete för att allting ska gå runt.

*Texten har uppdaterats.