Tusentals barn i söderort lever i fattigdom. Genrebild. Foto: Mostphotos

Barnfattigdomen minskade i Skärholmen

Barnfattigdomen minskar i hela söderort. Det visar en ny rapport från Rädda Barnen. Men skillnaden är stor mellan stadsdelarna. Störst andel fattigs barn finns i Skärholmen.

  • Publicerad 15:43, 11 okt 2018

Andelen fattiga barn minskar i samtliga stadsdelar i söderort. Men trots minskningen är många barn fortfarande fattiga. När den senaste mätningen gjordes 2016 var 5 653 barn fortfarande fattiga i söderort.

Störst andel fattiga barn finns i Skärholmen där 17, 4 procent klassades som fattiga. Vid den föregående mätningen som gjordes i området 2011 var siffran 26, 4 procent.

Enskede-Årsta-Vantör är den stadsdel som, sett till antal, har flest fattiga barn, 1733 stycken. Där minskade barnfattigdomen under motsvarande period från 13,4 procent till 9 procent.

I Skarpnäck stadsdelsområde minskade barnfattigdomen från 11, 8 till 8,1 procent. I Farsta stadsdelsområde från 12,2 till 7,8 procent och i Hägersten-Liljeholmen från 6 till 3,9 procent.

Bäst, rent ekonomiskt, har barnen det i Älvsjö stadsdelsområde. Där minskade barnfattigdomen från 5,6 till 3,5 procent. Vilket innebär att 248 barn var fattiga i stadsdelen vid den senaste mätningen.

Ser man till hela Stockholm så finns högst andel fattiga barn i Rinkeby-Kista, 24, 8 procent och lägst andel på Kungsholmen, 2, 8 procent.

Barn till ensamstående mest utsatta

Mest utsatta är barn med ensamstående mammor eller barn vars föräldrar har utländsk bakgrund.

I Rädda Barnens statistik för hela Sverige klassas 24 procent av barnen till ensamstående mammor som fattiga.

Skillnaden är stor mot barn som lever med sammanboende föräldrar, där klassades 5,6 procent som fattiga.

En annan utsatt grupp är barn med utländsk bakgrund. Av dem klassas 21, 6 procent som fattiga.

Av de barn barn som har ensamstående förälder som också har utländsk bakgrund lever 42 procent i fattigdom.

Så här definierar Rädda Barnen fattigdom

Rädda Barnens definition av barnfattigdom innefattar dels barn som lever i familjer som beviljats försörjningsstöd. Dels barn i familjer med låg ekonomiskt standard, vilket innebär att familjens disponibla inkomst (efter skatt och eventuella bidrag) precis räcker till de nödvändiga levnadskostnaderna.

För en familj med en vuxen och ett barn innebar det 2016 12 419 kronor per månad (efter skatt och inklusive eventuella bidrag) och för en familj med två vuxna och två barn 18 854 kronor per månad.

Fakta

Så många barn är fattiga i din stadsdel

Enskede-Årsta-Vantör 1733

Skarpnäck 771

Farsta 891

Älvsjö 248

Hägersten-Liljeholmen 663

Skärholmen 1347

Mätningen är gjord 2016

Källa: Rädda Barnen
Visa merVisa mindre