Humörhöjande konstverk, mitt i vardagen. Foto: Märta Lefvert

Barnens växthus hyllar Vårberg centrum

Mitt i smällkalla vintern lyser blommor och grönska upp Vårberg centrum. Tacka barnen i Torsdagsklubben för det.

  • Publicerad 13:41, 25 jan 2019

Det är de som har fyllt det lilla växthuset i centrumgallerian. De arbetade hela hösten, med att rita, klippa, klistra och formge både blommor och växter av alla slag.

Idén kom från konstnären Anita Wernström, som leder Torsdagsklubben.

– I höstas fyllde Vårberg centrum 50 år. Då letade jag efter bilder i Stadsmuseets digitala arkiv och hittade bilder av inomhusträdgårdar som fanns i centrumet då. Det var så fint och gav mig idén att skapa en monter som barnen kunde fylla, säger hon.

Flanerande människor i Vårberg Centrum. 1968, samma år som centrumet invigdes. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum

Sagt och gjort. Anita Wernström ritade ett växthus, som hon beställde av en snickare. Sedan började hon och barnen arbeta med växterna, under torsdagskvällarna.

I mitten av december invigdes växthuset – en färgglad konstinstallation som samspelar med områdets moderna historia. Hur länge det ska stå kvar är inte klart men Anita Wernström hoppas kunna ordna plantbytardagar framöver. I vår blir det också en utställning på medborgarkontoret om hur växthuset kom till.

Den som är nyfiken på hur de gamla inomhusträdgårdarna såg ut hittar bilder på dem på en vägg nära Marrakech kök.

Blomsterprakt bland butikerna. Foto: Märta Lefvert