NYBLIVEN PENSIONÄR. Botkyrkas barnombudsman, Ewa Hollén, slutar efter 49 år inom kommunen. Foto: Botkyrka kommun

Barnens tjänsteman i Botkyrka går i pension

Botkyrkabarnens starke kvinna, barnombudsmannen Ewa Hollén, går i pension efter nästan ett halvt sekel i Botkyrkas tjänst.

  • Publicerad 06:17, 19 sep 2021

2002 inrättade Botkyrka kommun, som en av de första kommunerna i landet, en barnombudsman, vars syfte är att arbeta för att alla barn och ungdomar i kommunen behandlas på ett bra och rättvist sätt.

Ewa Hollén fick uppdraget, och har varit kvar fram till nu. Men vid 67 års ålder har hon bestämt sig för att gå i pension. Hon bär med sig tiden i Botkyrka med värme.

– Jag har varit kvar för att jag trivs i Botkyrka. Det är en kommun som jag uppskattar för att man vågar prova nya saker, och en barnombudsman på heltid var en av de sakerna. Så det känns vemodigt, samtidigt som det känns skönt, roligt och läskigt att bli ledig på heltid, säger hon.

Alltid fokus på barn

I 49 år har Ewa Hollén varit verksam inom Botkyrka. Även om arbetsuppgifterna skiftat under åren, så har hennes fokus alltid varit Botkyrkas unga.

– Jag började som pedagogisk ledare i Fittja, och var med och startade språkförskolor. Det här var innan den allmänna förskolan, och vi tog hand om barn 4–6 år för att de skulle få möjlighet att få bättre kunskap i svenska språket. Som en förberedelse inför skolan, säger hon.

Därefter kunde hon titulera sig samordnare för öppna förskolan och familjecentraler, innan hon 2002 kunde titulera sig som Botkyrkas första barnombudsman.

– Jag känner att det viktigaste jag kunde göra som barnombudsman var att träffa medborgarna. Berätta för barn och föräldrar vilka rättigheter de har. Jag har ofta fått höra att det har varit en trygghet för många att kunna få tag i mig, säger Ewa Hollén och fortsätter:

– Botkyrka är en fantastisk kommun när det gäller att göra saker för barnen, men man behöver också öka kunskaperna kring barns rättigheter i organisationen och bland medborgarna. Man kan aldrig säga att man känner sig nöjd med det, utan man ska alltid jobba för att göra det bättre för våra minsta medborgare.

Vad är det första du ska göra på måndag morgon?

– Ta det lugnt vi frukosten!

Just nu pågår arbetet med att rekrytera en ny barnombudsman till Botkyrka. Till dess att en ny är på plats är Ewa Hollén helt öppen för att komma in på timmar.