Vår Teater i Medborgarhuset saknar nya lokaler trots att de skulle ha flyttat ut om en månad. Foto: Björn Rosenberg

Barnens teater måste lämna Medborgarhuset – har ingen ny lokal

I juni skulle Kulturskolans teater ha flyttat från Medborgarhuset. Men de 700 dans- och teatereleverna har fortfarande ingenstans att ta vägen. Nu jagar staden lokaler.

  • Publicerad 06:00, 12 maj 2016

Som Södermalmsnytt rapporterat om tidigare flyttar nu de kommunala verksamheterna från Medborgarhuset inför den stora renoveringen som väntar.

Lokaljakt i flera år

Men framtiden för Kulturskolans teater och dansstudio är fortfarande inte löst. Totalt är det runt 700 barn och ungdomar som behöver nya teater- och danslokaler på Söder.

– Vi hade räknat med att flytta i juni men det går inte om det inte sker ett mirakel. Barnen är inte en målgrupp som kan skramla med vapen men vi vet att det här betyder otroligt mycket för dem, säger Marie Feldtmann, enhetschef på Kulturskolan.

I flera år har staden sökt efter evakueringslokaler för teatern men utan att lyckas. Enligt Marie Feldtmann är det svårt att hitta en tillräckligt stor lokal på Söder som har plats för kostymförråd, rekvisita och teknisk utrustning.

"På tok för sent"

Hon anser att en lösning borde ha varit klar för ett halvår sen.

– Det här är på tok för sent, säger Marie Feldtmann.

Ytterst är det fastighetskontorets ansvar att lösa lokalfrågan. Tommy Waldnert, projektledare för renoveringen av Medborgarhuset, hoppas att kunna ge besked om vart teatern ska flyttas inom kort.

– Vi jobbar jättemycket för att hitta en evakueringslokal och är rätt så nära att nå en lösning, säger Tommy Waldnert.

Elever vill inte lämna Söder

Flera teaterelever som Södermalmsnytt pratar med tycker att är det viktigaste är att det inte blir en flytt från Söder.

– Vi som går här bor i närheten så det är viktigt att det inte blir för långt bort. Det är mysigt här i Medborgarhuset men man ser att det är gammalt och behöver göras om, säger tolvåriga Linn Harrysson.

LÄS ÄVEN: Klubbat och klart: Medborgarhuset på Södermalm renoveras

Debaser Medis säger hej då med hemlig spelning