Barn som älskar Hässelängen tog sig till Hässelby-Vällingbys nämndmöte för att protestera mot den planerade flytten av parkverksamheten där. Foto: Victor Malmcrona

Barnens protest: Lägg inte ner vår parklek i Hässelby

Gårdagens nämndmöte var mer livat än vanligt. Dit hade det nämligen letat sig ett tiotal barn, som med plakat protesterade mot den planerade stängningen av deras favoritparklek.

  • Publicerad 16:46, 22 nov 2019

r KAN ERBJUDAS PÅ FLERA ARENOR. SEDAN HAR SKOLAN ÄVVEN ett ANSVAR FÖR FRITIDSVERKSAMHET EFTER SKOLTID.

Cronqvistsalen i Hässelby gård, där stadsdelsnämnden har sammanträde, var nästan fullsatt under gårdagens möte. I åhörarstolarna hade ett tiotal 10–13-åringar slagit sig ned.

I händerna höll de plakat med ett tydligt budskap: "Rädda Hässelängen!" och "Låt Hässelängen vara kvar!"

De har tagit sig till mötet eftersom de fått höra att den bemannade parkleken Hässelängen, mellan Hässelby gård och Grimsta, ska stänga, och ge plats åt en öppen förskola. Nu vill de ha svar på varför.

– Varför ska ni stänga Hässelängen? Det påverkar inte bara oss, det är hundratals barn som går till Hässelängen dagligen, frågade ett av barnen.

Anledningen till den planerade stängningen är för att förvaltningen gör en översyn av fritidsgårdar och parklekar, svarade nämndens ordförande Bo Arkelsten (M).

– Ni kommer fortsätta få en fin fritid, men på olika platser, fyllde Andrea Hormazabal, chef för avdelning barn och unga, i.

En av de platserna skulle vara Lyktan i Hässelby gård.

– Varför vill ni ta barnen till centrum, när det är farligt där? frågade ett annat barn då.

Enligt en undersökning tycker många att torget upplevs som oroligt på kvällen, men den berörda verksamheten skulle ta plats på dagen, blev svaret.

– Och om det känns otryggt kan man gå dit tillsammans, sa Bo Arkelsten.

Inte nöjda

Men barnen var inte nöjda med svaren från politikerna och förvaltningen.

– Det gav inga vettiga svar, sa Johanna, 10, efter mötet.

– Och det känns som de inte tänker på oss, tillade Ousman, 13.

Fritidsledaren Nour Chamsine, som var där med barnen, gillade inte heller det hon hörde.

– Det var otydliga svar, det var knappt så jag förstod. De anpassar inte svaren till barnen, sa hon.

Fritiden ska utvecklas

Varför fritidsverksamheten i Hässelängen måste stänga, menar Andrea Hormazabal, när StockholmDirekt ringer upp henne dagen efter, beror på att det saknas en öppen förskola i området – och den verksamhet som Hässelängen har kan erbjudas på andra platser. Sedan har även skolor ett ansvar för fritidsverksamhet efter skoltid, menar hon.

– Vi håller på att utveckla fritiden, för att se om vi kan erbjuda fler aktiviteter till fler barn på skolornas arenor. Vi kommer inte ha färre aktiviteter, de kommer bara inte vara i det huset på Hässelängen. Och själva parkleken kommer fortsatt vara öppen för alla.

Förslaget om att flytta Hässelängens verksamhet väntas träda i kraft tidigt nästa år.

Gulsippans skateramp

Frågan om skaterampen och pumptrack-banan som tvingats stänga i Gulsippan togs också upp under frågestunden. Sedan de monterades ned i somras, efter att bara varit öppna i ett halvår, har förvaltningen letat efter en ny plats att ställa upp dem på – hittills utan framgång.

Men området kring Hässelängen skulle kunna vara ett alternativ, menade Bo Arkelsten.