Skärrade. Oskar, 15, Stella, 9, och Greta, 6, var ensamma hemma och skulle bara värma en muffins i 30 sekunder i mikron. Då rökfylldes hela radhuset. Foto: Privat

Barnens muffins blev en rökbomb i mikron

Oskar, 15, skulle värma en muffins i mikron i 30 sekunder. Då rökfylldes hela huset, larmet gick och brandkåren fick rycka ut. ”Otäckt”, säger mamma Malin Skotte.

  • Publicerad 09:59, 15 jun 2022

Vid 15-tiden tisdagen den 7 juni gick larmet i radhuset i Älta.

Malin Skotte var på ett jobbmöte i stan men barnen Oskar, 15, Stella, 9, och Greta, 6, var hemma.

– Brandvarnaren gick och det bolmade ut rök genom fönstren. Jag ringde Oskar men han svarade inte. Larmbolaget som såg vad som hände via kamerorna ringde: ”Huset är fullt med rök och vi ser tre barn som springer omkring.” Då ville jag inte chansa jag ringde 112, säger Malin Skotte.

Varför det började bolma ut rök i mikron är oklart. ”Vi har ju värmt många muffins i den där mikron utan att något liknande hänt”, säger Malin Skotte. Foto: Privat

Hon ställde in nästa jobbmöte och satte sig i en taxi hem. När hon anlände hade röken lagt sig och så väl barnen som brandmännen var oskadda utanför huset.

– Barnen var lite skakiga och fick lite glass efteråt. För brandmännen var det ju ingen stor grej, de är vana vid värre incidenter, säger Malin Skotte.

Oskar, 15, Stella, 9, och Greta, 6, lugnade sig med glass efter incidenten där hela huset rökfylldes. Foto: Privat

Även om branden uteblev satte röken sina spår.

– Det luktade illa i hela huset och vi har haft fönstren öppna hela natten och vädrat. Vi får se när vi får bort röklukten, säger Malin Skotte när Mitt i pratar med henne dagen efter händelsen.

Varför muffinsen förvandlades till en rökbomb i mikron är fortfarande oklart.

– Jag vet inte vad som hände. Vi har ju värmt många muffins i den där mikron utan att något liknande hänt. Det blir en ny mikro i alla fall. Den sitter fast i inredningen så vi måste montera loss den, säger Malin Skotte.

Larm om brand var bränd bulle

Malin Skotte ställde in ett möte på jobbet, ringde 112 och tog taxi hem till radhuset i Älta. Foto: Privat