JOBBAR. Helen Rydberg putsar mosaiken. De här noterna har barnen skapat helt själva; valt mönster och färg, och placerat ut de små bitarna. Foto: Anna Wettergård

Barnens mosaik pryder samlingsplats

I Hjulsta skapas just nu en ny umgängesyta, som pryds av färggrann mosaik inspirerad av scenkonst. Och det är barn från Hjulsta grundskola som varit med och skapat mosaiken.

  • Publicerad 08:57, 23 maj 2019

– Tidigare var det här bara en tråkig grusplan omgiven av gunnebostängsel, och när vi renoverade stammar hade vi byggbodar här. När vi tog bort bodarna tänkte vi att vi skulle göra något fint på platsen istället.

Ylva Forslund, områdesförvaltare på fastighetsbolaget Einar Mattsson, berättar om hur den nya umgängesytan vid Edingekroken kom till. När vi besöker platsen är den precis på väg att göras färdig. Grillplatsen, lekdelen och den lilla scenen står redo, och betongen kring platsen håller på att prydas av färgglad mosaik.

– Vi hade rätt tidigt klart för oss att vi ville ha en liten scen här. Barn tycker ju om att göra små uppträdanden för sina föräldrar, far- eller morföräldrar.

Temat inspirerat av scenen

Den lilla scenen är också det som har inspirerat mosaiken runt samlingsplatsen. De som står för mosaiken är Remakebolaget, tillsammans med barn från Hjulstaskolan. Helen Rydberg, konstnärlig ledare på Remakebolaget, berättar om hur de arbetade:

– Vi valde temat scenkonst, inspirerat av den lilla scenen. Vi hade en brainstorming på temat tillsammans med barnen, som kom idéer som passade temat.

Och sedan fick barnen, som gick i förskoleklass och årskurs två, vara med och skapa mosaiken på bildlektionerna.

– De var jätteduktiga. Tre – fyra barn fick klippa, och tre – fyra fick montera. Och sedan bytte de. De här ballongerna gjorde de på en lektionstimme.

Helen Rydberg visar några färgglada ballonger som snart kommer att sättas upp på betongväggen. Den sista delen av arbetet, att sätta upp mosaiken, den står nämligen Helen Rydberg och kollegan Cilla Norborg för. De fäster mosaiken på betongen, fogar och putsar, putsar, putsar. Tittar man noga ser man att mosaiken består av gamla tallrikar av olika modeller.

– Det är roligt att få färgsätta betongen. Det skapar också en trygghet, i och med att barnen är delaktiga i arbetet och känner en stolthet över platsen. De är jätteglada att se oss här, och väldigt stolta över att få visa upp sin lilla not eller vad de nu har gjort.

MOSAIK. Ylva Forslund, Cilla Norborg och Helen Rydberg, berättar om mosaiken på umgängesytan. Foto: Anna Wettergård

NOTER. Cilla Norborg från Remakebolaget putsar tålmodigt på mosaiken. De här noterna har barnen skapat helt själva; valt mönster, färg och placerat ut de små bitarna. Foto: Anna Wettergård

BALLONGER. De färgglada ballongerna skapade eleverna i årskurs två på en lektionstimme. Foto: Anna Wettergård

SCEN. Den lilla scenen är det som har inspirerat mosaiken. Foto: Anna Wettergård

MYCKET. Helen Rydberg blandar mer fogmassa. Det är mycket mosaik som ska fogas och putsas, men hon tycker att det är roligt att få färgsätta betongen. Foto: Anna Wettergård

PUTSAR. Cilla Norborg putsar mosaiken med en tandborste. Foto: Anna Wettergård

BALLONGER. De färgglada ballongerna skapade eleverna i årskurs två på en lektionstimme. Foto: Anna Wettergård

INVIGNING

Den nya umgängesytan invigs officiellt på Hjulstadagen.

Var: Edingekroken 11, Hjulsta

När: Lördag 25 maj kl 13.00-15.00 (kl.14.00 är den formella invigningen av den nya parken och mosaiken på Hidinge backe 19) 

Visa merVisa mindre