Barnens marknad ger pengar till Världens barn

Äppelpajer, äppelchips, lingonsylt, äppelmust och inlagd gurka. Barnen på förskolan Kåsan i Bredäng hade lagat mycket gott till sin egen höstmarknad. Pengarna går till Världens barn.

  • Publicerad 08:31, 5 okt 2018

Det var ovanligt trångt på förskolan Kåsans gård i torsdags eftermiddag. Föräldrarna slöt upp vid barnens höstmarknad, full av nyskördade och hemlagade godsaker.

– Vi har gjort nästan allting själva. Pengarna skickar vi till Världens barn, för de har inte råd att köpa mat, berättade 5-åriga Doris Pernler, som stod vid ett av marknadsborden.

Ihop med kompisarna Matilda Erlandsson och Lois Svensson sålde hon bland annat äppelchips, lingonsylt, inlagd gurka, nyplockade äpplen och rönnbärshalsband. När det var dags att ta emot betalning tog de fingrarna till hjälp för att räkna.

– Jag tror att äppelchipsen kostar fem kronor, sa Lois Svensson efter en stunds funderande.

Linus Kruhsberg, 4 år, hjälper Peter Olofsgård att mosa frukt till äppelmustmaskinen. Foto: Anna Z Ek

En bit bort mosade Linus Khrusberg äpplen ihop med förskolläraren Peter Olofsgård. Sedan lade de dem i en liten äppelmustmaskin och sålde muggar med nypressad juice till törstiga föräldrar.

– Jag har snickrat mustmaskinen själv och fått en del hjälp av barnen, berättade Peter Olofsgård.

Att ordna höstmarknad till förmån för Radiohjälpens riksinsamling Världens barn är en årlig tradition på ur och skur-förskolan Kåsan. Förra året inbringade försäljningen cirka 5 000 kronor. I år blev det ännu mer – 6 300 kronor.

– När vi förbereder marknaden lär sig barnen samtidigt mycket om hösten och det man skördar då. Samtidigt pratar vi också om vikten av att vara en bra kompis och om de rättigheter som barn har, berättade förskolläraren Sandra Örstadius.

Kåsan har också en pågående digital insamling till Världens barn. Hittills i år har den inbringat 12 600 kronor, höstmarknaden inräknad.

Sally Larberg Midtsian, 4 år, testar lyckan på popcornhjulet. Foto: Anna Z Ek

All inkomst från höstmarknaden går till Världens Barn. Foto: Anna Z Ek