Överraskning. Här är alla barnen på väg till äldreboendet Ångaren för att överraska de äldre på alla hjärtan dag. Foto: Privat

Barnens fina kärlekshälsning till Täbys äldre

Barnen på Futuraskolans förskola i Näsbypark överraskade äldre med rosor, sång och fika på alla hjärtans dag. Nu vill de fortsätta träffas.

  • Publicerad 17:11, 18 feb 2020

På alla hjärtan dag överraskade barnen på Futuraskolan de äldre som bor på omsorgsboendet Ångaren i Täby. I flera dagar pysslade de, övade sånger, köpte hjärtballonger och bakade. Sen gick de i samlad trupp till boendet.

– Det var deras egen idé att göra detta på alla hjärtans dag. Alla blev så glada, barnen har blivit väldigt nära de äldre, säger förskolelärare Asma Bilal.

Träffades i parken

Projektet med att förskolebarnen träffar boende på Ångaren har pågått i snart ett år. Allt startade när de möttes vid parken och lekplatsen Trafikleken Näsbypark som ligger mellan förskolan och äldreboendet.

– De äldre ville interagera med barnen, log och ville gå fram, men barnen kände dem inte. Då fick jag idén om att man borde träffas, säger Asma Bilal.

Sedan dess har barnen träffat de äldre under flera högtider. Förutom att uppträda och bjuda på fika visar de även hur digitala redskap, så som appar, fungerar.

– En kvinna ville så gärna spela piano och då visade ett av barnen hur man gör det på en app, säger hon.

Har blivit goda vänner

Det som började som en aktivitet har blivit något mer. Nu är barnen och de äldre "goda vänner" berättar hon.

– När de träffas i parken nu, springer barnen fram och vill umgås, säger hon.

Hon tror det viktigt att barnen får vara en del av samhället och hjälpa till redan i tidig ålder.

– Man måste starta redan i förskolan, de lär sig om respekt, empati och att vara omtänksamma, något de kommer ta med sig i livet, säger hon.

Till våren kommer aktiviteterna att fortsätta, och då utomhus.

– Vi ska plantera tillsammans bland annat. Jag hoppas att fler förskolor i kommunen vill göra likadant och att luckan mellan äldre och barn blir mindre, säger hon.

Vänner. William ger en kvinna från Ångaren en high five. Barn och äldre har blivit goda vänner tack vare träffarna. Foto: Privat

Bilder. Barnen hade gjort en bok där de klistrat in bilder på de äldre och barnen när de umgås.