Barnens favoritkock Lillemor – nu på recept

I många år har Lillemor Karlsson lagat maten på Creativo förskola i Frösunda. Med kryddor, nya smaker och en lite speciell stroganoff får hon barnen att längta efter lunchen. Nu har hennes recept blivit kokbok.

  • Publicerad 07:57, 29 nov 2018

Allt började med att femåriga Milla Bondesson skällde ut sin pappa. Hans korv stroganoff var inte alls lika god som den Lillemor på förskolan brukade laga.

Lösningen blev att Milla gick till Lillemor och bad att få receptet. Det låg snart handskrivet i Millas skåp. Och då ville ju kompisarna också ha, så Lillemor fick kopiera upp sin stroganoff och dela ut till allihop.

Lagar åt 100 barn

Lillemor Karlsson har jobbat som kokerska på förskolan Creativo i Frösunda i elva år. Här lagar hon lunch åt 100 barn varje dag.

– Jag är verkligen stolt över mitt yrke, berättar hon när vi ses i köket.

– Det är superviktigt att ungarna får god och nyttig mat. Det här är min plats i livet, säger hon.

Lillemors mat är omtyckt – så omtyckt att hennes receptsamling nu blivit en bok.

35 bästa recepten

Det var Millas mamma Karin Johansson som fick iden i höstas eftersom dottern så ofta pratade om förskolematen. Själv är Karin formgivare. Hon nämnde kokboksidén i föräldrarnas Facebookgrupp och fick stor respons.

Milla med mamma Karin och favoritkokerskan Lillemor. ”Maten ska smaka mycket”, tycker Lillemor.

– Andra föräldrar skrev att deras barn också jämförde maten hemma med Lillemors, berättar hon.

Nu har boken med barnens favoritskocks 35 bästa recept tryckts i 200 exemplar. Lillemor har gjort urvalet av recepten och anpassat dem till fyra personer. Rätterna har provlagats av föräldrarna själva. Karin har designat och skrivit.

Och maten blir god, även för vuxna, intygar Karin.

– Det är lättlagade, snabba och enkla recept, ofta i samma panna. Recepten är väldigt flexibla och kan lätt varieras och göras vegetariskt, glutenfritt eller om man vill utesluta något på grund av tillexempel trosskäl.

Välkryddat

Så vad är då hemligheten? Lillemor vet.

– Det ska smaka mycket. Jag älskar kryddor och använder gärna chili, cayenne och vitlök. Barnen talar om ifall det blir för starkt.

– Jag är 63 år och har nog inte så många år kvar här i köket. Det känns bra att det kommer att finnas spår efter mig

Lillemor Karlsson

En vegodag i veckan och hänsyn till klimatet, det är Lillemors melodi. Att introducera nya smaker för barnen är en självklarhet.

– Man kan inte bara köra köttfärssås och korv och sådana säkra kort. Jag hittar på nya rätter, både för barnens skull och för min egen. Det får inte bli rutin.

Går till välgörenhet

Bra mat i början av livet är viktigt, tycker Karin.

– Barnen sitter i sina grupper och äter saker de inte ätit innan, Lillemors mat blir matreferens för resten av livet. Det är ju hemma barnen är petiga. Men äter de spenatsoppa på förskolan, då fungerar det hemma också.

Den 14 december börjar Lillemors mat säljas, i första hand till föräldrar och släktingar till barn på Creativo. Boken kostar 100 kronor, pengarna går till Världens barn. För Lillemor värmer det i hjärtat.

– Jag är 63 år och har nog inte så många år kvar här i köket. Det känns bra att det kommer att finnas spår efter mig.

Intäkterna från boken går till Världens barn.