Drömhopp. Eleverna Alsham Yemane Kidane, Nahom Mahari Adhane och Elwe Montelius har fått vara med och bestämma att det bland annat ska fixas lägre basketkorgar i Rissne. Foto: Stefan Källstigen

Barnens drömmar om Rissne blir verkliga

Makten har varit i händerna på eleverna i Grönkullaskolan i Rissne från start till slut. Nu bygger staden en badmintonplan, fixar basketplanen och sätter upp nya låga basketkorgar.

  • Publicerad 01:15, 30 maj 2021

"Vi har hjälpt alla andra som bor här också"

Sundbybergs stad har tagit barnen till hjälp för att utveckla Rissne. Genom en modell som tagits från BRIS fick elever i sexan på Grönkullaskolan tidigare i vintras komma med förslag på hur deras "Drömmars Rissne" ska ut.

– Jag tycker det är roligt att vi fick vara med och bestämma, säger Alsham Yemane Kidane, 12 år.

Nahom Mahari Adhane, också 12 år, håller med.

– Det känns bättre att vi får bestämma i stället för vuxna som brukar få bestämma mer än oss, säger han.

Budget på 200 000

Eleverna fick i februari komma med idéer på vad de ville se mer av i Rissne. I april hade staden tagit fram de förslag som var genomförbara inom budgeten på 200 000 kronor.

Elwe Montelius, 12 år, som också går i sexan på Grönkullaskolan gillar att barnen i skolan också får påverka sin närmiljö.

– Vi är de som bor här och har drömmar om hur vårt framtida Rissne ska se. Det är väl kul att barn också får ta ansvar för framtiden. Vi hade bra idéer och de flesta förslag som vann var bra tycker jag.

Fem förverkligade

Tidigare i maj röstade eleverna fram sina favoriter bland sina egna förslag.

Och det som nu ska bli verklighet är lägre basketkorgar i Rissne, en ny badmintonplan, basketplanen närmast skolan fräschas upp och får en chillyta, en bänk med mobilladdning sätts upp stadsdelen. Och så ska staden ordna fem olika aktiviter för dessa lite yngre barn i Rissne under sommaren.

– Vår idé var den sänk- och höjbara basketkorgen. Många vill dunka och skjuta långskott. Jag är glad att det blir korgar och det känns bra att vi får vara med och bestämma, säger Nahom.

Arash Sajadi är stadens projektledare för Mina Drömmars Rissne.

– Från början till slut har makten varit i barnens händer. Vi vill att det växer en stolthet i dem över sitt område och att de har fått vara med och förändrat. säger han.

En rättighet

Arash berättar att en av eleverna frågade honom "vad har vi gjort för att förtjäna det här".

– Ni behöver inte göra något för att förtjäna det, det här är er rättighet, svarade jag. Att någon säger så visar att vi har brustit som vuxna gentemot barnen.

Susanne Karlsson är lärare och mentor för en av sexorna på Grönkullaskolan. Hon har varit en av de mesta engagerade i projektet och har slitit hårt för att drömmarna nu förverkligas.

– Jag tycker det är kul att det faktiskt blir av. Jag tror det betyder mycket för barnen som nog ofta känner att någon annan har bestämt utan att lyssna på vad de egentligen har för behov eller önskemål.

Elwe Montelius igen:

– Om vi väljer något som vi tycker om kanske alla andra barn i Rissne också tycker det är bra. Så vi har hjälpt alla andra som bor här också.

Elever i Grönkullaskolan har fått ta fram förslag på vad som ska göras i Rissne. Nahom Mahari Adhane, Elwe Montelius och Alsham Yemane Kidane är några som hade makten i sina händer. Foto: Stefan Källstigen

Förslagen som ska bli verklighet är

Lägre basketkorgar vid Rissne IP som det går att dunka på.

Badmintonplan någonstans på Rissne ängar.

Basketplanen närmast skolan fräschas upp med nymålade sträck och en ny chilldel.

En bänk med mobilladdning ska placeras vid Örnens lekplats så att besökarna kan leka och ladda mobilen samtidigt.

Staden kommer att arrangera fem aktiviteter med 15 deltagande ungdomar i varje grupp mellan vecka 27 och vecka 33 i sommar.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Drömde. Elwe Montelius och Alsham Yemane Kidane kollar på bilderna där eleverna fick måla upp sina drömmar. Foto: Stefan Källstigen

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvällsfotbollen är i gång igen på Örvallen

Nyheter Och i år expanderar kvällsfotbollen till Rissne IP Kvällsfotbollen har redan börjat på Örvallen. Under årets sommarlov kommer Sundbybergs IK dessutom att köra den uppskattade fotbollen på Rissne IP.onsdag 23/6 9:14

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

Nyheter "Kan vara skillnad mellan liv och död" "Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.måndag 21/6 1:15

Läraren Hanna fick svår covid fyra dagar före sprutan

Nyheter "Efter att ha klarat mig i 1,5 år snubblade jag på mållinjen" I våras skrev Hanna Gustafsons fjärdeklassare på Väsbyskolan brev och ritade teckningar till IVA-personalen på länets sjukhus för att peppa dem. Några månader senare blev hon själv inlagd för svår...söndag 20/6 6:30