Körsbärsblommor, maskrosor och enar vajar i vinden. I backen vid Storkällans begravningsplats cyklar barn mountainbike på somrarna och åker pulka på vintrarna. Omkring slingrar stigar genom barrskog och över berg som både barn och vuxna använder för rekreation.

Naturen ansågs värdefull

Nacka kommun har tidigare sett marken som ”värdefull för landskapsbild och närområde” men vill nu göra om den till kvartersmark, foga ihop den med industrierna i Ältaberg och sälja till företag.

”Vid ett ianspråktagande av naturmarken kan ytor för lek försvinna”, skriver kommunens tjänstemän.

Endast Storkällans väg skiljer Ältaberg från radhus och villor i Ältadalen där grannar redan i dag klagar på frän lukt från industriområdet.

Kommunen skulle kunna förvandla 20 000 kvadratmeter naturmark till industrimark men konstaterar att det inte blir lönsamt eftersom höjdskillnaderna och föroreningarna är stora. I stället är 7 500 kvadratmeter rimligt, tycker kommunen.

En miljon i vinst

Försäljningen beräknas ge kommunen ett plus på en miljon kronor efter att markarbetena har genomförts. Kommunstyrelsen är enig om att avsätta 3,7 miljoner kronor för att starta projektet.

– Vi moderater strävar efter ett starkt näringsliv, det är grunden för vår gemensamma välfärd. En del i detta är att skapa fler industritomter i Nacka så att våra företag kan växa och nya etableras, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M).

Oppositionen är också positiv.

– Verksamhetsområden behövs för att ge utrymme åt viktiga funktioner, erbjuda arbetsplatser och bidra till en bättre kommun, säger oppositionsrådet Khashayar Farmanbar (S).

Vänsterpartiets Tomas Ottosson är också positiv men tycker att utbyggnaden borde göras med högre miljökrav. Exempelvis solceller på taken, grön asfalt och utan stora sprängningar.

Enligt skisserna kommer industrierna närmare Storkällans begravningsplats.

– En viktig sak att ta hänsyn till är att kyrkans mark ligger i närheten och att inte de olika verksamheterna stör varandra vid känsliga förrättningar som till exempel begravningar, säger Nackalistans Christina Ståldal.

Pulkabacken kan försvinna

Pulkabacken kan bli industrimark om det bedöms lönsamt. Men tjänstemännen vädjar att en del sparas.

”För att minska konsekvenser för barn bör projektet försöka bevara delar av denna kulle där barnen vistas.”