Yngre generation. Anton Fourie och Julia Holknekt är de nya ägarna bakom Ingrid-bageriet på Nybrogatan. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Barnen tar över familjebageri på Östermalm

Bageri Ingrid på Nybrogatan har fått nya ägare – Julia Holknekt, 24 och Anton Fourie, 22. Barn till Helena Bergkvist och Helene Fourie som drivit bageriet tillsammans i tre år.

  • Publicerad 20:00, 5 feb 2020

Vännerna Helena Bergkvist och Helene Fourie driver flera bagerier i Stockholm. Bageri Ingrid på Nybrogatan 23 har de haft i tre år, men för några veckor sedan bestämde de sig för att sälja.

– De kände att det blev lite mycket med allt. Sen när mamma och jag tog en promenad så skrattade hon fram ”Det vore ju sjukt om du tog över det”. ”Ja sjukt” skrattade jag, berättar Julia Holknekt, 24 år, dotter till Helena Bergkvist.

När Julias mamma sedan bad henne fundera på saken kände Julia att det var rätt sak att göra.

– Dimman skingrades. Jag kände att det är självklart att jag ska ta över det. Just Ingridbageriet ligger mig varmt om hjärtat, bara det att namnet kommer från min mormor.

Julia sa upp sig från sitt dåvarande jobb och slog ihop sig med Helenes son, Anton Fourie, som också är hennes mammas gudson. Nu driver de bageriet på heltid tillsammans.

– Vi har sett våra mammor göra det här sen vi var små. När vi var nio år hjälpte vi till att dela ut flygblad. Vi är miniatyrversioner av våra mammor, säger Julia Holknekt.

– De är väldigt stolta att vi tar över, tillägger Anton Fourie.

Bort från det bekväma

Julia är också dotter till Per Holknekt, uppmärksammad för att ha grundat klädmärket Odd Molly, bland annat.

– Jag har lite av en entreprenörsådra. Jag har väl alltid tänkt att jag en dag ska driva något eget. Jag har växt upp med föräldrar som jobbar hela tiden. De har varit förebilder för mig. Från pappa har jag väl lärt mig att söka mig bort ifrån ett alltför bekvämt liv. Att det är okej att det är lite läskigt ibland och att man inte vet hur det kommer se ut om några veckor.

Foto: Josefine Thureson Kämpe