Spännande. Prästen Helena Hansson och barnen tycker att det är spännande att se var som döljer sig i säckarna. Bra att man kan både kan hjälpa de som behöver och återvinna på en och samma gång, tycker Helena. Foto: Anna Wilson

Barnen skänker prylar – för miljön och vänskapen

Lilli, Elle, Lisette, Oscar, Jolie och Estelle och deras kompisar på förskolan Idun i Brevik har samlar ihop nallar, kläder och andra prylar de inte behöver för att andra ska få. – Vi har arbetat med vänskap och återvinning och ville göra något, säger Majsan Lindgren, barkskötare.

  • Publicerad 01:15, 31 dec 2020

Lilli, Elle, Lisette, Oscar, Jolie och Estelle får kämpa rejält när de lyfter en av de stora säckarna med saker och räcker över till prästen Helena Hansson i Breviks kyrka.

Tillsammans lättar de på knuten som håller ihop säcken och kikar in. Här ligger kläder, leksaker och en och annan nalle.

– Papporna har packat ihop, säger Oscar.

Sen säger barnen att de också hjälpt till; klänning, tröja och bilgrejor.

– Barn ska få dem, säger Lilli.

Vänskap och återvinning

Det är förskolan Idun som tillsammans med sin gåva hjälper diakoniarbetet i Lidingö församling.

– Vi har jobbat med vänskap och återvinning som teman, berättar Majsan Lindgren, barnskötare.

Kyrkan fördelar lokalt

När en barnverksamhet i Sydafrika, som förskolan tidigare samarbetet med bytte inriktning till yrkesskola letade de efter ett annat projekt. Så kom de i kontakt med diakonin i Breviks kyrka, som ligger granne med förskolan, och diakoniassistent Eva Sharp.

– Vi är så glada över det här! De föremål som vi tar emot kommer vi inom diakonin att skänka vidare till de som vi vet har ett behov, säger hon.

Kyrkan har även en tanke att, när pandemin är över, ha ett litet bord stående för försäljning av barnens skänkta saker.

– De pengar vi får in från det går till diakonin.