VARNA. Cyklar har hängts upp i träden för att varna bilisterna för att köra för fort på Markimvägen i Vallentuna. Marianne Nordahl, som bor på Markimvägen, har ställt upp en avskräckande "gubbe" för att få folk att sakta ner på vägen, som går två meter från huset. Foto: Privat

"Barnen riskerar livet på Lindholmsvägen och Markimvägen"

Tunga lastbilar med släp och bilister som inte håller hastighetsbegränsningarna. Nu har de boende på Lindholmsvägen och Markimvägen i Vallentuna tröttnat och kräver att något görs åt trafiksituationen – innan det inträffar en allvarlig olycka.

  • Publicerad 11:30, 20 aug 2020

Det är knappt någon här som vågar låta barnen cykla till skolan längre.

BILSKRÄMMA. Kanske kan "mannen" i orange väst med racingflagga få någon bilist att sänka hastigheten? Foto: Privat

Den här veckan börjar skolan i Vallentuna och många barn och ungdomar cyklar, kör moped eller mopedbil till plugget. Många måste korsa den hårt trafikerade Lindholmsvägen samt Markimvägen.

Nu är de boende oroliga över trafiksituationen i området.

– Det är knappt någon här som vågar låta barnen cykla till skolan längre. Tunga lastbilar med släp och övriga trafikanter kör tyvärr långt över hastighetsbegränsningen, säger Marianne Nordahl.

Hon berättar om en incident för någon vecka sedan.

– Två tonåringar cyklade på Lindholmsvägen när en lastbil körde om i alldeles för hög hastighet alldeles intill cyklarna. Av vinddraget vinglade killarna till och tappade kontrollen. Som tur var kom inget mötande fordon. Killarna blev väldigt rädda men lovade att cykla på cykelbanan i stället.

Smal och trång väg

Markimvägen, som från början var en grusväg, är smal och trång att mötas på. Många ignorerar 70-skyltarna och kör fortare.

– Den här vägen är inte gjord för så många människor. Vid gamla Ormstaskolan var det länge en 30-sträcka, men inte längre. Nu börjar bilisterna gasa på nerför backen, nedför hela Markimvägen. Det här har blivit den nya "smitvägen" till Arlanda och Upplands Väsby.

Hon tycker att vägens utformning med skymd sikt, kurvor, direktutfarter, mötesplatser, och smala passager gör vägen "direkt farlig att vistas på".

– Och många har direktutfart från sin tomt på denna 70-väg. Det är med livet som insats, säger hon.

På en sträcka av Markimvägen gäller 50 km på grund av ny vägbeläggning. Något som inte alla respekterar. Och beläggningen tar stryk.

– Vägen är redan spårig och full av gupp och det stänker sten och grus överallt.

Jobbat som akutsjuksköterska

Marianne Nordahl har ett förflutet som akutsjuksköterska.

– Jag har sett fruktansvärda skador orsakade av trafiken. Mitt mål är att ingen ska behöva skadas i trafiken. Därför måste vägens hastighet matcha vägens belastning och utformning. Och det måste göras hastighetskontroller!

Hon uppmanar även folk att rapportera incidenter längs vägen till kommunen och Trafikverket.

– För det som inte syns i statistiken finns inte....

Vem har ansvaret?

Markimvägen är Trafikverkets väg och ligger utanför tättbebyggt område. Utanför tättbebyggt område kan inte kommunen besluta om hastigheter.

Kommunen kan inte heller göra några ingrepp på Trafikverkets vägar.

Trafikverket är väghållare för Lindholmsvägen från Molnbyvägen och norrut, kommunen ansvarig för Lindholmsvägen söder om Molnbyvägen.

Visa merVisa mindre