Barnen pekade ut 54 otrygga platser i Järva

En grupp barn fick under förra veckan promenera tillsammans med föreningen Fastighetsägare i Järva. Tanken var att de skulle märka ut platser och saker som gjorde att de kände sig otrygga i området. 54 olika punkter skrevs upp på en lista – nu ska de flesta åtgärdas.

  • Publicerad 05:00, 20 maj 2019

Trygghetsvandringar i Järvaområdet är inget nytt. Sånna har gjorts med allmänheten i Järva sedan 2002. Men förra året började föreningen Fastighetsägare i Järva med något nytt – de genomförde trygghetsvandringar med barn.

I torsdags var det dags för årets trygghetsvandringar med barn från Järva. Det var elever som går i fyran och femman på Kvarnbackaskolan som tillsammans med polisen och föreningen fick promenera och märka ut vad som gjorde dem otrygga i Husby och Kista.

– Barn och unga ser och uppfattar ofta sin omgivning annorlunda än vuxna och har nya perspektiv att tillföra. Därför vill Rinkeby Kista stadsdelsförvaltning involvera även barnen i trygghetsarbetet. Förra året kunde vi se att barnen delvis anmärkte på samma saker som de vuxna gjorde, säger Anna Degerfeldt, projektledare på Fastighetsägare i Järva.

Men barnen fångar även upp ett annat perspektiv än vad de vuxna gör, enligt Anna Degerfeldt.

– De pratade i något högre grad om otrygghet kopplat till beteenden och till andra människor. De kunde exempelvis berätta att ”här samlas ungdomsgäng och röker på” eller ”i den här skogsdungen bor det människor”. Vuxna har inte anmärkt på detta lika mycket eller på samma platser, så det är bra att vi får med barnens perspektiv, säger hon.

54 punkter

Totalt skrevs 54 punkter upp under vandringen som gick i Järvaområdet. Det var allt från trasiga stuprör till råtthål som skrevs upp. Punkterna kommer nu att skrivas upp och skickas till problemägarna som är polisen, stadsdelsförvaltningen eller fastighetsägarna.

De berörda parterna får nu sex till tolv månader på sig att åtgärda problemen och tanken är att de flesta ska kunna åtgärdas.

– Vi har valt barn som går i fyran och femman eftersom de är gamla nog att kunna prata om dessa frågor, men de är också unga nog att de kommer se att problemen åtgärdas, säger Anna Degerfeldt.