Tveksam entré. Barn och föräldrar välkomnades i morse till en förskolegård som var en byggarbetsplats. Foto: privat

Barnen möttes av byggkaos efter missen på förskola

När barnen på en förskola i Solberga kom tillbaka från ledigheten idag möttes de av en byggarbetsplats. Nu flyttas 20 barn tillfälligt till en annan förskola.

  • Publicerad 16:34, 10 aug 2020

När föräldrarna skulle lämna sina barn på förskolan Trollsländan i Solberga i morse var gården en byggarbetsplats och hela huset täckt med plank. På samma yta som barnen skulle leka fanns byggskräp, stålställningar, spikar och glaskross, berättar en förälder som har barn på Trollsländan.   

– Det var kaos. Inga som helst avspärrningar mellan bygget och barnen, arbetet pågick på samma gård som barnen skulle leka. Och alla fönster på huset var igensatta, säger hon, och tillägger:

– Till det kommer ljudnivån som hör till en byggarbetsplats.

Rejält missförstånd

Hon och hennes man valde att hålla sonen hemma idag på grund av stöket. De har pratat med flera andra föräldrar med barn på samma förskola, och pedagoger, som är upprörda över situationen.  

Idag på eftermiddagen skickades information ut till föräldrarna, från Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning: Det rör sig om en fönsterrenovering som inte kommer att vara klar förrän nästa vecka.

– Vi har nu fått veta att arbetet som vetter mot förskolegården ska vara klart på måndag nästa vecka, medan arbetet som ligger ut mot gatan kommer att fortsätta ett tag till, säger Katarina Odén-Ryhede, chef för förskolorna i Hägersten-Älvsjö.  

Alltihop har visat sig handla om ett rejält missförstånd. Chefen för Trollsländan hade fattat det som att SISAB, som ansvarar för renoveringen, skulle vara klara med arbetet till den här veckan. Medan SISAB hävdar att de hade sagt under den här veckan.

– Därför trodde ansvarig rektor att det var okej att öppna för barnen, och därför hade ingen information skickats ut till föräldrarna, säger Göran Sjödin, som jobbar med förskolorna i Hägersten-Älvsjö.

Barnen flyttas tillfälligt

En fråga som också dykt upp hos föräldrarna är hur man tänker om att ha hantverkare i samma hus som barnen med tanke på corona. Det behöver förvaltningen kolla upp, enligt Katarina Odén-Ryhede.

De cirka 20 barn som skulle ha varit på Trollsländan den här veckan får nu gå på en grannförskola – Mineralen - fram till måndag 17 augusti. Då ska byggstängsel och plank vara bortplockat från den sida av huset där barnen vistas, enligt Göran Sjödin.