Barndomens Huvudsta blev en bok

Måns Wadensjö flyttade från Solna när han var 13 år. Nu, 27 år gammal, har han skrivit en bok om sina uppväxtår mellan järnvägsspåren och stadshuset.

  • Publicerad 13:15, 25 feb 2016

När jag kommer in i Solna blir det på något sätt lättare att andas.

För det var där gränserna gick. Bortom järnvägen och stadshuset fanns det okända.

– Boken är skriven ur barnets perspektiv. I barndomen finns det många gränser man inte får överskrida. För mig var det järnvägen och stadshuset. Jag visste vad som var min sida av spåren.

I boken ”Människor i Solna”, som kommer ut i mitten på mars, finns en karta som inte riktigt överensstämmer med verkligheten.

– Det är barnets karta. Som jag såg det genom mina ögon, berättar han när vi sätter oss ner och för en pratstund på Solna bibliotek.

Måns Wadensjö växte upp på Kristinelundsvägen i Huvudsta. Trots att familjen flyttade in till centrala Stockholm när han var 13 år har han alltid burit med sig Solna inombords. Kanske är det så att barndomsminnen sitter djupare än alla upplevelser som väntar längre fram i livet.

– Jag älskar Solna som man kanske bara kan göra på avstånd, när man har flyttat från en plats som har betytt väldigt mycket. För mig är Solna lite av en förlorad värld.

Han har svårt att förklara vad som är så speciellt med Solna, det är mer en känsla.

– När jag kommer in i Solna blir det på något sätt lättare att andas. En del skämtar och säger ”det är bara skattetrycket som lättar”. Men det är mer än så. Solna är visserligen splittrat men det finns ändå en stolthet bland Solnaborna. Man tar hand om varandra.

Boken har tagit fyra år att skriva. Många av människorna på de drygt 470 sidorna har sina förebilder i verkligheten, andra är fiktiva.

Här finns schackspelarna, korsordskonstruktören, biluthyrare och kommunpolitiker.

Här finns också de smått legendariska tvillingarna från Hagalund som gick i AIK-tröjor hela året – utom på 1 maj. Då satte tvillingarna på sig vita skjortor och gick i demonstrationståget bort till Tornparken i Sundbyberg.

–  Det finns väl ingen Solnadialekt direkt. Men man hör ändå om en person kommer från Solna. Det är något speciellt och det är den tonen jag har försökt fånga i boken, säger Måns Wadensjö.

Han har aldrig släppt kontakten med sin uppväxtkommun. En del gamla kompisar har flyttat, andra bor fortfarande kvar. Men det finns en sak som förenar det gamla gänget från Huvudsta. När AIK spelar hemmamatch samlas alla på Friends Arena.

– Jag var i Berlin på konferens när AIK mötte Göteborg i höstas. Men jag flög hem över dagen. Det var en viktig match, jag hade inget val helt enkelt. Tyvärr blev det förlust. Det var en riktig tung flygresa tillbaka till Berlin.

MER Måns Wadensjö

Bor på Östermalm men pendlar till Linköpings universitet där han har en doktorandtjänst
i arkitekturhistoria.

Han har tidigare utkommit med böckerna ”Förlossningen” och ”ABC-staden”.

För sin debutbok
tilldelades Måns
Wadensjö Katapultpriset och Carl-Johan Vallgrens litteraturpris till yngre författare.

Visa merVisa mindre