Barncyklar att hämta i Cykelköket i Bagis

Många Bagarmossenbor pratar ivrigt om miljö och återvinning. Men när det kommer till barncyklar verkar intresset svalare. Cykelköket har flera begagnade, nästan gratis, cyklar över som ingen hämtar ut. – Vi har väldigt låg ruljans på barncyklar även om de är hela, säger Otto Rimfors.

  • Publicerad 15:48, 3 maj 2018

Sedan två år tillbaka driver den ideella föreningen Bagarmossens Cykelkök en verkstad där volontärer och medlemmar träffas och lagar cyklar. Att bli medlem kostar hundra kronor per år. För den summan får man tillgång till verkstaden, hjälp från verkstadens volontärer samt rätt att hämta ut en cykel per år.

– Det är skrotcyklar som man behöver jobba lite med. Mycket på en del, mindre på andra, säger föreningens ordförande Otto Rimfors.

Det kan exempelvis handla om att man behöver byta en broms, byta växel, byta sadel eller laga en punktering.

–  Ofta finns flera cyklar i bra skick. Särskilt när det gäller barncyklarna, de är nästan alltid hela, Det man behöver göra är att tvätta av dem smuts och damm och kanske byta sadel eller laga punka, men om man inte kan så hjälper vi till och visar hur man gör så får man göra det själv sedan, säger Otto Rimfors.

Cyklarna har föreningen fått till skänks av privatpersoner som har rensat ut.

Just nu finns flera hela barncyklar att hämta i Cykelköket.

Jag vet inte om barnfamiljer inte känner till oss eller om det är så att de vill att barncyklar ska se helt nya och fräscha ut.

Otto Rimfors, ordförande i Cykelköket

  Folk har inte varit intresserade av barncyklar. Jag vet inte om barnfamiljer inte känner till oss eller om det är så att de vill att barncyklar ska se helt nya och fräscha ut. Därför har vi ganska många barncyklar över nu. De fungerar helt okej, kanske är lite smutsiga och behöver en ringklocka men de flesta är nog bara att rulla ut, säger Otto Rimfors.

Måste man bo i Bagarmossen för att få hämta en cykel?

– Nej vi har till till och med medlemmar som bor i andra städer, men de flesta bor i närområdet. Många nyanlända har kommit från andra sidan stan för att få en billig fungerande cykel.

Vad var tanken när ni startade?

– Att vara lite som ett bibliotek dit man går och kan fråga om hjälp, fast för cyklar istället för böcker. Många har ingen att fråga hur de ska ta hand om sin cykel. Vi tycker att ett cykelkök borde vara en självklar del i varje centrum, säger Otto Rimfors.

Bagarmossens cykelkök ligger på Lillåvägen 71

Det är öppet tisdagar 19-21 samt lördagar och söndagar 14-17