”Va, har du hittat på det här!?”

Så lyder en av de vanligaste frågorna från små bokmalar när de träffar en livs levande författare. Och visst kan det vara svårt att föreställa sig att alla historier och bilder inte har funnits där från början. Att de har fötts som idéer i huvudet på någon som har det som jobb.

– Jag började själv förstå på mellanstadiet att någon hade hittat på alla de böcker jag läste. Det var nog då jag insåg att jag också ville jobba med det, säger Sofia Nordin.

Hon är en av personerna bakom de lättlästa deckarna om Zeke, som bor i den fiktiva men Farstainspirerade orten Hamringe.

Viktiga möten för barn

Hon är också en av sju lokala författare och illustratörer som ordnar barnboksjulmarknad på Farsta bibliotek i helgen.

– Vi hoppas att det kommer jättemånga trevliga barn och jättemånga far- och morföräldrar med tjocka plånböcker, säger Katarina Kuick, Farstabo och ledamot i Svenska barnboksakademin.

Initiativet till marknaden togs av författarna och illustratörerna Emma Virke och Ida Björs.

– Vi vet vad mötet med en författare/illustratör kan betyda för ett barn och barns läsning och vill därför erbjuda denna möjlighet till alla barn och ungdomar i Farsta. Det kan vara spännande att veta att några av de som gör böckerna som kan lånas på biblioteket faktiskt också bor eller verkar i Farsta, säger Emma Virke som i år var Augustprisnominerad tillsammans med Joanna Hellgren, för boken Min mamma är snabbare än din.

Forskning visar att högläsning för barn är viktigt för både läs- och skrivutvecklingen senare i livet.

– Det är väldigt roligt att läsa högt för barn. Det är mysigt och leder ofta till bra samtal, säger illustratören Emma Göthner och får medhåll:

– Jag kan fortfarande prata med min 91-åriga mamma om böckerna vi läste när jag var barn, säger Katarina Kuick.

Flera mångsysslare

Konkurrensen med andra medier är dock tuff.

– Föräldrar kan behöva påminnas om att stänga av mobilen ibland och plocka fram böckerna. Det är jättebra att ha böcker framme lätt tillgängliga så att barnen själva kommer åt dem, säger Emma Virke.

Robert Nyberg är kanske mest känd för sina humoristiska och samhällskritiska satirteckningar, där det då och då dyker upp kända Farstamiljöer. Men han har också ett tiotal barnböcker bakom sig som illustratör.

Mångsysslandet delar han med de andra Farstakollegerna. Andra typer av illustrationsjobb, stipendier och skolbesök behövs för att dryga ut kassan.

– Det är inte många som försörjer sig enbart på det här, säger Sofia Nordin.

– Men gillar man att berätta i bilder är bilderböcker en spännande konstform att arbeta med, konstaterar Emma Virke.

– Barn är också en väldigt tacksam publik, säger Katarina Kuick.