Omslaget till Månen, varelsen och jag, flankerat av illustratören Sofia Falkenhem och författaren Ylva Karlsson. Foto: Henric Lindsten/Norstedts/Kajsa Göransson

Barnboksförfattare vill se revolution

Hallå där, Bagarmossenförfattaren Ylva Karlsson och Hässelbyillustratören Sofia Falkenhem som är aktuella med barnboken Månen, varelsen och jag ...

  • Publicerad 12:20, 24 apr 2020

Ylva, du har sagt att det här är en bok som fattats?

– Jag fick liksom en beställning av en ickebinär unge som jag känner och började då också leta efter böcker, som jag alltid gör när jag undrar över någonting. Jag insåg att jag aldrig hittade något att sätta i händerna på det barnet.

Huvudpersonen i Månen, varelsen och jag heter Månne. Vem är det?

– En känslig, klok, rolig, fantasifull och smart åttaåring som man gärna skulle tillbringa massor av tid ihop med. Det är en väldigt sympatisk liten människa, men som också har starka känslor och tar in världen ganska mycket och därför far illa av det som blir jobbigt.

Sofia, vilken har varit den största utmaningen med att illustrera boken?

– Hela boken är ju i form av Månnes Youtube-monologer. Hur man förhåller sig till det var den största utmaningen. Jag har fått ganska mycket frågor om ifall det är särskilt svårt att teckna en ickebinär person och det tycker jag faktiskt inte alls att det är. Det är svårt att hitta alla karaktärer man ska teckna.

Ni hoppas att den här boken ska leda till en världsrevolution. Hur ska den se ut?

Ylva: – Haha. Är inte det målet med allt man gör, att förbättra världen? Men det har ju skett och håller på att ske en enorm förändring i attityden kring de här frågorna. Boken kan väl få vara en liten del av den, kan man hoppas.

Sofia: – Den handlar om något som är viktigt, men det är en skitbra bok också. Annars skulle jag aldrig ha tackat ja till att illustrera den.

Vad tror ni att folk kommer att uppskatta med den här boken?

Ylva: – Bilderna! Man vill bara sitta och dregla på framsidan och vara inne i Månnes värld, den där fantasivärlden som får öppnas.

Sofia: – Jag tror man kommer att uppskatta att lära känna Månne helt enkelt. Det är en jätterolig liten person.