Vård. Alvia får hjälp av sjuksköterskan Ann Forselius, som jobbat här i nästan åtta år. Foto: Lotten Engbom

Barnakuten vid Danderyds sjukhus tvingas lägga ned

Barnakuten vid Danderyds sjukhus är inne på sitt 19:e år. Men fler blir det inte – vid årsskiftet lägger avdelningen ner.

  • Publicerad 13:35, 31 okt 2017

I september 1999 öppnade den barnakut som drivs av Läkarjouren Nordost men som ligger på Danderyds sjukhus område.

– Barnsjukhuset på bland annat Danderyd hade stängt, och tre barnsjukhus blev ett på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det blev alldeles för tungt för barnakuten på "Alb" och då öppnade vi barnakuten, säger verksamhetschefen Olle Söder.

Här tas patienter i åldrarna 0 till 18 år emot, alla årets dagar, mellan klockan 8 till 23. Vallentuna, Täby och Danderyd hör till de viktigaste upptagningsområdena men patienterna kommer hit från Norrtälje, Sollentuna, Järfälla och Österskär. Får att nämna några kommuner.

– Det har hänt att vi haft patienter från Södertälje. Och Västerort och Mälarö. Vi har ett bra samarbete med Astrid Lindgrens, när det är hård belastning där hänvisas de hit, säger Olle Söder.

"Lugn akut"

En som kommit hit i dag är Alvia, som har ont i magen. Hennes mamma berättar att de åkt hit med alla fyra barnen.

– Vi har blivit hänvisade till Astrid Lindgrens men har åkt hit istället varje gång. Det är en lugn akutmottagning, bra bemanning och trevligt bemötande. Man får vänta i timmar på Astrid Lindgrens, säger Alvias mamma och tillägger:

– Det känns verkligen jättehemskt att de ska lägga ned.

Olle Söder poängterar att det är svårare med patienter som är barn, än med de vuxna patienterna.

– Barn kan inte yttra sig lika mycket och spädbarn har mer ospecifika symtom. För barn under ett år finns medfödda sjukdomar som inte visar sig förrän efter ett par månader, säger han och tillägger:

– Man behöver en barnläkare med särskild kompetens. Vissa allmänläkare vill inte gärna ta de patienterna, därför att barnet är så litet.

Vill träffa just barnläkare

Olle Söder märker också att många föräldrar verkligen vill träffa just en barnläkare, och därför är barnakuten en trygghet för många föräldrar.

– De litar inte helt på husläkaren, även om de gjort helt rätt. De föräldrar som får veta att vi ska stänga är inte alls glada, säger han.

Stänger. Verksamhetschefen Olle Söder tycker att det är felaktigt att stänga barnakuten. Foto: Lotten Engbom

Han är själv kritisk till beslutet att stänga ner barnakuten i Danderyd.

– De har inte historiken, det är knappt att de vetat om att vi funnits. Vi kom till för att avlasta Astrid Lindgrens, och det behövs än i dag, kanske ännu mer, säger Olle Söder.

– När det är som värst har vi och ALB fullt. Men om vi inte hade funnits är det klart att det varit outhärdligt på Astrid Lindgrens.

Stänger för alltid på nyårsafton

På nyårsafton stänger barnakuten dörren för alltid. Sedan befarar Olle Söder att det blir tufft på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Ella Bohlin (KD), barn -och äldrelandstingsråd, säger så här om varför de stänger ner barnakuten:

– Vi planerar en mer renodlad och tydlig struktur för akutvården. Då har vi infört en ny vårdnivå som heter närakuter. De har en tydlig kompetens både för barn från noll år och geriatrik. Det är en väldig tonvikt på barnkompetensen.

LÄS MER: Närakut till Danderyd - färdig nästa år

Har ni varit missnöjda med barnakuten i Danderyd?

– Nej, det har vi inte. Det handlar om att man inte kunnat slutbehandla patient och att de till största delen hjälpt barn med lättare åkommor. Vi vill ha en enhetlighet, man måste ha labb och röntgen, och det måste finnas barn- och geriatrisk kompetens.

– Vi vill att närakuterna ska kunna slutbehandla, annars får vi den här karusellen då patienter åker runt i vården. Det måste vi komma ifrån.

De med små barn där tillståndet inte är akut kan söka sig till barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, som finns i Danderyd, Täby och Vallentuna. Barn från sex månader kan också få hjälp av husläkarjourer, på kvällar och helger.

– För de som bor i Nordost är sedan de närmaste närakuterna Haga i Solna, Järva från 1 januari 2018 och Danderyd som öppnar februari 2018. Sedan är det akutmottagningen på Astrid Lindgren, säger Ella Bohlin.

Föräldrar upplever att det redan i dag är långa köer på Astrid Lindgrens - finns det inte risk att de blir längre nu?

– Vi kommer tydligare styra patientflödena. Vi förstärker informationen, och ambulanspersonalen utbildas, så att man hamnar på rätt vårdnivå från början. Med rätt stöd tror jag att vi kommer få ett bättre flöde.