Edboskolan.

Barn utsatta för rånförsök på väg från skolan

På en vecka har två barn utsatts för rånförsök utanför Edboskolan i Trångsund. Nu uppmanar skolledningen barnen att inte gå ensamma hem från skolan.

  • Publicerad 16:04, 27 mar 2019

Förra tisdagen utsattes en sjätteklassare från Edboskolan för ett rånförsök på väg hem från skolan. I måndags hände samma sak – den här gången var det ett barn i tredje klass som utsattes.

I båda fallen är de misstänka gärningspersonerna killar i 15–16-årsåldern.

I tisdags valde Edboskolans rektor Thomas Österås att gå ut med informationen till vårdnadshavarna i vilket han uppmuntrar barnen att inte gå hem själva – att "i möjligaste mån göra varandra sällskap på hemvägen från skolan, om ingen förälder kan hämta".

Har du varit med om något liknande förut?

– Nej, inte på skolan. Tidigare har vi inte haft det problemet över huvud taget och vi har inte lagt oss i hur eleverna tar sig till och från skolan. Men nu kan det vara en idé att till exempel ordna vandrande skolbussar, säger Thomas Österås.

Hur har eleverna reagerat?

– Klasslärarna pratar ständigt med eleverna om sådana här saker. Men det är ett litet vågspel, vi vill inte säga att samhället är livsfarligt, att de inte kan ta sig härifrån. Vi ska inte paralysera folk. Men vi vill att man tar det väldigt varligt och uppmuntrar barn att vara minst två om de går hem själv.