"Vi känner oss minst sagt förda bakom ljuset", säger mamman Anna Ekdahl. Foto: Pekka Pääkkö

Barn tvingas ut – med tre månaders varsel

Förskolan Satelliten på Karlbergsvägen stänger i september. Ekonomin är en av anledningarna, skriver företaget Inspira i ett mejl till föräldrarna. – Så här kan man inte behandla barn, säger mamman Anna Ekdahl.

  • Publicerad 15:31, 31 maj 2018

Beskedet nådde föräldrarna i måndags. Enligt ett mejlutskick från koncernen Inspira finns det ingen möjlighet att fortsätta driva förskolan med 17 barn på Karlbergsvägen.

”Tyvärr kan vi konstatera att förutsättningarna inte finns för att bedriva en långsiktigt hållbar förskoleverksamhet med avseende på kvalitet, arbetsmiljö och ekonomi i förskolan Satelliten”, skriver bolagets VD i utskicket.

Vi åker ut med huvudet före

Mamman Anna Ekdahl

Erbjuds garantiplats

Förskolan stänger för gott 1 september. Nu väntar ett intensivt letande för föräldrarna – som måste söka platser bland redan fullsatta förskolor. Innan dess placeras barnen på skolor som staden valt ut.

– Vi blir erbjudna garantiplatser, men det är på förskolor som vi aldrig hade valt själva, säger mamman Anna Ekdahl som är starkt kritisk till beslutet.

Nedläggningshot förra året

Mitt i Vasastan skrev om Satelliten i juni 2017. Då hotades förskolan av nedläggning efter att Stockholms stad konstaterat att lokalerna var både för små och för mörka. Det trots att förskolan godkänts i en tidigare mätning.

Flera föräldrar kallade beskedet för en katastrof och skrev på en protestlista för att stoppa nedläggningen. Till en början verkade det som att de lyckats.

– När vi kommunicerat med företaget har de sagt att vi inte har något att oroa oss för, Anna Ekdahl.

”Förda bakom ljuset”

Nu visar det sig alltså att förskolan ska stänga trots allt. Inte på grund av lokalerna, utan på grund av att förskolan inte anser sig kunna bedriva verksamheten.

Anna Ekdahl är en av flera föräldrar som tycker att föräldrarna blivit vilseledda av ledningen. Flera av dem har tackat nej till andra förskoleplatser eller lämnat förskolekön.

– Vi känner oss minst sagt förda bakom ljuset och åker nu ut med huvudet före. Så här kan man inte behandla barn! Oavsett partifärg på de som nu kommer att styra i höst måste den här effekten, privatiseringens krassa, giriga baksida stoppas!

Enligt vd:n på Inspira, Claes Ceder, togs beslutet om att lägga ned förskolan nyligen.

– Fram till dess har förskolan drivits som vanligt med ett långsiktigt perspektiv. Vi beklagar verkligen om det är någon som känner sig vilseledd, säger han.