Patienter ska bara få skickas vidare en gång. Foto: Mostphotos

Barn skickades mellan olika akuter – nu införs nya regler

Efter kritiken mot att sjuka barn skickas fram och tillbaka mellan närakuten och barnakuten får vården bara hänvisa patienten vidare en gång.

  • Publicerad 20:20, 10 dec 2019

Nu ska det bli slut på att skicka patienter kors och tvärs mellan närakuter och sjukhusens akutmottagningar. En ny regel har införts om att endast en hänvisning får ske.

”Det innebär att den vårdform som får en patient hänvisad till sig enligt hänvisningsstödet ska ta emot och hjälpa den patienten, även om de tycker att hänvisningen är fel”, skriver hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Fick kritik

De svarar nu på patientnämndens kritik sedan många ärenden kommit in där barn blivit avvisade när de sökt akut vård.

Sjuka barn hänvisas kors och tvärs mellan närakut och barnakut

Region Stockholm har en ny struktur för akut vård med fem vårdformer: 1177 Vårdguiden, vårdcentraler, närakuter, akutmottagningar och intensivakut vid Karolinska i Solna.

Tanken är att den som söker akut vård ska hamna rätt. De olika vårdformerna har olika uppdrag, kompetens och utrustning.

Rätt vård vid 2 000 symtom

Det finns ett så kallat hänvisningsstöd med information om vilken vårdform som är lämplig vid över 2 000 symtom och sökorsaker. Det ska användas av alla vårdgivare i Region Stockholm.

Patienter som sökt vård på ”fel” ställe, kan alltså hänvisas, men bara en gång. På nästa ställe måste de ta hand om patienten. Klarar de inte det fullt ut, kan de remittera patienten vidare för utredning och behandling, skriver förvaltningen.

Vill ha färre patienter

Läget på sjukhusens akutmottagningar kan dock vara ansträngt. Johan Styrud i Stockholms läkarförening uppgav tidigare till Mitt i att man ibland försöker bli av med patienter för att klara köerna.

Läkare: Man gör vad som helst för att bli av med patienter