Christine Elm är rektor på Ursvikskolan, där eleverna gör sig redo att snöra på sig löparskorna. Foto: Mostphotos/Mats Adsten

Barn med spring i benen hjälper Ukraina

Eleverna på Ursvikskolan snörar på sig löpardojorna för en god sak. Den 5 maj går startskottet för loppet Spring för Ukraina, där hela plugget deltar.

  • Publicerad 11:58, 4 maj 2022

Synen av krigsflyktingar fick barnen på Ursvikskolan att vilja göra något.

Frågan är hur man engagerar så många som möjligt på en skola med elever från förskoleklass ända upp till sexan? Svaret: ett lopp.

– Vi tar rubbet, 435 elever. Här kommer man inte undan serru, säger en förväntansfull Christine Elm, rektor på Ursvikskolan.

Ukrainare bjöds in till påskfest i Sundbyberg

Alla springer emellertid inte samtidigt. De första deltagarna pinnar iväg klockan 09.00 på torsdagsmorgonen den 5 maj. Därefter går avgångarna från startlinjen med jämna mellanrum fram till 10-snåret.

Platsen är Ursviksspåret alldeles ovanför skolan.

– Jag tror att det är en slinga på 2,5 kilometer, säger Christine Elm.

Hur sugna är eleverna på att springa?

– De tycker att det är väldigt roligt att göra en schemabrytande grej, det har varit lite dåligt med det under pandemin. Och att de själva vill hjälpa till är liksom kärnan i det hela.

Springslant

I upplägget ingår nämligen en så kallad "springslant", ett slags frivillig startavgift där alla pengar går till behövande ukrainare.

Konceptet är inte unikt, poängterar Christine Elm. Hon har själv sett hur en annan skola startat ett liknande lopp. Men nu är det alltså Ursvikselevernas tur att stå för springandet.

– Vi har fått en sponsor också: Ica Järvastaden, som kommer att sponsra med lite festis och frukt. Det blir belöningen.

Nära 200 sovplatser står redo för ukrainska flyktingar

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15