Skolakuten i Österåker har liknats vid gamla tiders "obs-baracker". Johan Agge är kritisk. Foto: Läsarbild Johan Agge

Barn med särskilda behov placeras i ”obs-barack”

”Obs-barack” för omplacering av barn för elever av ”disciplinära skäl”. Så beskrivs Österåkers nya resursskola för barn med särskilda behov.

  • Publicerad 14:30, 18 okt 2018

”En gammal barack på en igenvuxen grusplan”.

Så beskriver tidningen Aftonbladet Österåkers nya resursskola för barn med diagnoser som adhd och autism. Skolan är inrymd i lokaler som tillhört förskolan Korallen, bredvid Klippans förskola på Bergavägen i Åkersberga.

”Disciplinära skäl”

Men när kommunens sökte personal till den kallades den ”skolakut” för elever som behöver omplaceras av ”disciplinära skäl”.

– Det är en känsla av att man sätter elever där för att straffas, säger Johan Agge som driver förening NPF Österåker för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) till Aftonbladet.

– Sen när de har ”korrigerats” får de komma tillbaka till ordinarie skolan. Det låter inte bra.

Det är en känsla av att man sätter elever där för att straffas

Johan Agge, NPF Österåker

Johan Agge har själv en dotter med flera diagnoser och var en av de som nominerades till Min lokala hjälte i Södra Roslagen, för sitt arbete för barn och unga.

– Speciellt barn med NPF behöver kontinuitet och en trygg tillvaro. Det är katastrof. Så här kan man inte göra, säger han.

Kent Henningson, chef för produktionsförvaltningen i Österåkers kommun, tycker inte att Skolakuten pekar ut problemelever:

– Vi letar efter en permanent lösning men för att komma igång snabbt så tog vi de lokaler som fanns lediga. Vi är en inflyttningskommun med högt tryck på skollokaler, säger han.

För att komma igång snabbt så tog vi de lokaler som fanns lediga

Kent Henningson, Österåkers kommun

– Den är tänkt för barn som vi av olika skäl inte har lyckats med i den ordinarie skolan. Det handlar om undantagsfall, när man kommer överens om att det är bästa lösningen just nu. Så att skolan får tid och andrum för att se över vad man behöver göra för att lyckas, säger han.

Till saken hör att många föräldrar i Österåker länge efterfrågat bättre stöd i skolan till barn med särskilda behov.

Två elever går idag i resursskolan Skolakuten i Åkersberga, men skolan har plats för tio elever. Enligt Johan Agge och andra NPF-föräldrarna skulle minst 40 barn behöva resursskolan i Österåker, uppger Aftonbladet.

”Kränker, slår och stör”

– NPF Österåker har 317 medlemmar – föräldrar och andra anhöriga. Närmare 300 av dessa tycker inte att deras barn får adekvat stöd i Österåker, säger Johan Agge till Mitt i.

När Mitt i gör en sökning på namnet Skolakuten hittar vi en artikel om en helt annan skola med samma namn i Stockholm. I den placeras enligt Lärarnas tidning elever som stängts av på grund av disciplinproblem och som ”kränker, slår och stör”.