FARLIGA BOLLAR. Majsbollar fyllda med kväve kan vara livsfarliga att äta. Foto: Mostphotos

Barn köpte "Dragon's Breath" i glasskiosk – behövde IVA-vård

Ett barn i Stockholm hamnade på intensivvårdsavdelningen efter att ha köpt kvävefyllda majsbollar, så kallade Dragon's Breath, på en glassbar i Stockholm. Nu varnar Giftinformationscentralen för den farliga produkten.

  • Publicerad 07:24, 29 sep 2020

Dragon´s Breath är kvävefyllda majsbollar som blivit populärt bland barn och unga, främst via sociala medier som TikTok och Instagram. Det hela går ut på att man äter majsbollarna för att skapa rök i munnen och få drakandedräkt när man tuggar dem.

Men produkten är farlig. Dragon´s Breath innehåller flytande kväve som kan skada kroppsvävnaden, till exempel i magsäcken om man råkar svälja majsbollen.

Sexy Ginger och TikTok nya skolor på Söder?

Förbjuds att sälja

Miljöförvaltningen har nu förbjudit en glassbar i Stockholm att sälja produkten. Detta efter att de den 15 september fick in en anmälan från en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Anmälan rörde ett barn som hade ätit majsbollarna och sedan blivit skadad och inlagd på intensiven.

– Vi har gjort en uppföljande kontroll av det här företaget och kommer att följa upp ärendet kontinuerligt, säger livsmedelsinspektör Helena Rosén till Nyhetsbyrån Siren.

Även Giftinformationscentralen varnar för majsbollarna, som alltså trendat på sociala medier.