Barn kan få digitala lekplatser

Ljusspår där barn går eller något som låter när man leker kull – det är några av idéerna för barns lekplatser. Redan nästa sommar kan lekplatser i Huddinge få digitala och interaktiva inslag.

  • Publicerad 00:00, 23 sep 2014

Att spela datorspel eller att bläddra på en surfplatta är vardagsmat för många barn i dag. I skolor köps läsplattor in och hemma i tv-soffan kan en familj interagera med svävande robotar i tv:n med hjälp av moderna spelkonsoler.

Nu ska även barnens lekplatser haka på i utvecklingen. I våras inledde Huddinge kommun det unika projektet Digitala och fysiska lekmiljöer med bidrag från innovationsmyndigheten Vinnova.

Tanken är att förflytta det digitala till utomhusmiljöer.

– Barn känner igen sig väldigt väl i digitala miljöer i dag, med moderna lekplatser så kan leken fortsätta ute med ny teknik, säger projektledaren Mariana Vodovosoff, som arbetar på kommunens avdelning för näringsliv och samhällsutveckling.

Hela projektet är ett samarbete med landskapsarkitekter, forskare och it-tekniker. På en video som publicerats i samband med projektet syns hur man testar vilka ljud som kommer från olika underlag.

Hur låter gräs och asfalt? Det är kanske vad framtidens barn får utforska när de springer ut på gården efter middagen.

I stället för att sitta framför datorn på rummet kan barnen lockas ut och leka oftare, inspirerade av till exempel ett datorspel. Landskap och teknik ska vara i symbios, heter det.

– Vi vill nå fram till en ny nationell standard för miljonprogramsområden, det ska hända någonting mellan husen, säger Mariana Vodovosoff.

Redan i somras fick ungdomar i Vårby gård vara med i projektet och titta på vilka områden som skulle vara bra för en interaktiv lekplats.

– Dagens barn har ett annat behov av upplevelse, gamla lekplatser utomhus har inte riktigt hängt med i den utvecklingen, säger ­Mariana Vodovosoff.

Fakta

Budget på 3,1 miljoner

Under tre år ska kommunen tillsammans med bland andra KTH hitta olika tekniska och digitala lösningar för lekplatser.

Pengarna – 3,1 miljoner kronor – betalas ut av innovationsmyndigheten Vinnova.

När projektet är slut ska man hitta en ny standard för lekzoner mellan fastigheter i miljonprogramsområden.

Källa: Huddinge kommun

Visa merVisa mindre