Målmedveten. ”Vi vet ju vilka de här barnen är och vi kommer att fokusera på att prata med dem”, säger Boo Folkets hus verksamhetschef Johan Rådmark. Foto: Sacharias Källdén

Barn i Orminge värvas till knarkkurier

Livsstilskriminella rekryterar barn i Orminge till knarkkurirer. Nu startar Boo Folkets hus en fritidsklubb för barn mellan 9 och 12 år för att vända trenden. – Jag skulle förbanna mig själv om jag såg ett barn till hamna i de här kriminella gängen utan att vi försökte göra något. Barn går inte i repris, säger verksamhetschefen Johan Rådmark.

  • Publicerad 05:00, 18 jun 2021

Vi vill klippa av svansen till de kriminella gängen

Uppåt 15 barn i Orminge mellan 10 och 12 år är knarkkurirer till livsstilskriminella.

– Vi har ropat på hjälp i flera år. Vi sitter på första parkett och betraktar den här utvecklingen och har känt en uppgivenhet, säger Johan Rådmark, verksamhetschef på Boo Folkets hus.

Inte straffmyndiga

Eftersom barnen är under 15 år är de inte heller straffmyndiga.

– De är på väg att förstöra sina liv fullständigt. Vi har haft en massa vapenincidenter där polis har upptäckt ungdomar med kniv på Folkans fritidsgård.Vi måste hitta metoder att krypa under skinnet på dem innan det är för sent, säger Johan Rådmark.

Ouppklarat. Ingen misstänkt har gått att knyta till den anlagda branden på Boo Folkets Hus i oktober. Foto: Sacharias Källdén

Får 300 000 kronor

Därför har Nacka kommuns brottsförebyggande råd bestämt att skjuta till 300 000 kronor till Boo Folkets hus för försöka att vända utvecklingen.

– Målet är motverka att unga dras in i kriminalitet och att få de här barnen att göra något annat, säger Gunilla Grudevall-Steen (L), kommunalråd och ordförande i brottsförebyggande rådet.

Boo Folkets hus kommer att använda pengarna för att det kommande året ordna en fritidsklubb för barn som är mellan nio och tolv år gamla. Fyra timmar varje lördag och en fyra timmar en vardagseftermiddag i veckan.

Trendvändare. ”Vi måste fånga upp de här barnen så att de inte blir medlockade av livsstilskriminella”, säger kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen (L). Foto: Johan Kristensen

”Roligare än i centrum”

– Vi ska erbjuda attraktiva aktiviteter som är roligare än att hänga med de äldre tonåringarna i centrum, säger Johan Rådmark.

Inspiration kommer att hämtas bland annat från Folkans fritidsgård som Boo Folkets hus driver för barn som är mellan 13 och 19 år.

Grottsafari och podd

– Det kan exempelvis bli grottsafari i Tyresta eller att tillverka egna fiskedrag och göra en fiskeutflykt. Vi har ju en massa resurser, de kan få göra egna låtar och få tillgång till ljud- och ljusanläggningar, göra poddinspelningar eller kanske bli Orminges nya influencer. Det tror jag många vill testa. Barnen ska inte själva behöva köpa några grejer för att kunna vara med, säger Johan Rådmark.

Skottlossning. I mars besökt någon Folkans fritidsgårds tillfälliga lokaler på Edövägen. Sannolikt med ett kolsyregevär. Foto: Privat

Sedan projektet startade den 1 maj har anställda på Boo Folkets hus varit på Orminge skola för att möta målgruppen.

– Vi har fritidspersonal där varje dag som bondar med ungdomarna för att bygga upp ett förtroende. Det är bra vuxna men som varken är lärare eller morsor och farsor. De berättar om Folkan och vad man kan göra där och lyssnar på vad barnen och ungdomarna vill göra, säger Johan Rådmark.

Hur gör ni för att nå barnen som är riskzonen för att rekryteras till kriminella gäng?

– Vi vet ju vilka de är och vi kommer att fokusera på att prata med de barnen. Det handlar bland annat om att lära dem konsekvenstänkande. Även om du inte är straffmyndig så får det konsekvenser för dig och din familj om du stjäl en moped. Samtidigt får det inte bli huvudsaken för då riskerar vi att tappa dem. Det handlar mer om att få det stora flertalet barn som sköter sig att komma till tals och visa vägen, säger Johan Rådmark.

Kommer era aktiviteter locka mer än de kriminella gängen?

– Det blir en kraftmätning. Vi vill klippa av svansen till de kriminella gängen. Jag skulle förbanna mig själv om ytterligare småungar rekryterades och vi inte gjorde något.

Den 15 oktober totalförstördes Boo Folkets hus lokaler på Utövägen i en anlagd brand. Natten mot den 7 mars besköt någon Folkans fritidsgårds tillfälliga lokaler på Edövägen. Polisen har ingen misstänkt i något av fallen och har lagt ner brandutredningen.

– Vi accepterar inte om man är aktivt kriminell och håller på med drogförsäljning, säger Johan Rådmark.

Vill nå barn i riskzonen

Nackas kommunstyrelse har avsatt 5 miljoner kronor i ett trygghetspaket. Från de pengarna får Boo Folkets hus 300 000 kronor för att arbeta med unga i riskzonen att rekryteras till kriminella gäng.

Boo Folkets hus kommer att erbjuda barn aktiviter som boxningsträning, teater, streetdans, badutflykter och grottvandringar.

Fritidsklubben ska ha öppet en vardag i veckan klockan 15–19 och lördagar 14–18 för barn 9-12 år.

Målet är att 30 barn och ungdomar deltar och att 30 procent utgörs av ungdomar i riskzonen.

Projektet pågår från den 1 maj 2021 till den 30 april 2022 och ska utvärderas fortlöpande.

Visa merVisa mindre