Det spöregnade visserligen, men med hjälp av ett tält och en hel del energi glömdes det snabbt bort, när stiftelsen Berättarministeriet bjöd in barn från Husbygårdsskolan till sitt tioårskalas på Husby torg, en fredag i slutet av maj.

Huvudaktiviteten för dagen var att hjälpa till att skriva och måla vad som enligt stiftelsen ska bli världens (fysiskt) längsta berättelse – och som dessutom ska ställas ut på bokmässan i Göteborg senare i år.

En del av en massiv, bred pappersrulle rullades ut på ett bord, medan barnen fick sätta sig på rad på långsidorna, med färgglada pennor i högsta hugg.

– Rita eller beskriv er favoritmat!, ropade aktivitetsledaren från kortsidan av bordet, och sedan var det hela i gång.

– Jag har ritat pizza, sushi, noodles och kimchi, berättar Enkhjin från 3a.

Hennes bordsgranne tillika klasskamrat Gael har både ritat och skrivit.

– Det står "jag älskar kebabgryta med ris", säger han.

"Erövra det skrivna ordet"

Berättarministeriets mål är att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång och främja allas rätt till språket, berättar Klara Wirsén Suchowiak, kreatör på Berättarministeriet.

Hon har varit med och tagit fram konceptet med den långa berättelsen.

– Vi vill hjälpa barnen att erövra det skrivna ordet, säger hon.

Husbygårdsskolan har sedan länge ett samarbete med stiftelsen, där de deltagit i olika läs- och skrivfrämjande program som integreras med undervisningen.

– Hela pedagogiken bygger på storytelling. De har bland annat fått komma till oss och börjat skriva berättelser, för att sedan fortsätta arbetena i klassrummet. Sedan skickar vi brev till dem om skrivandet under arbetets gång, och så skriver de tillbaka, säger Klara Wirsén Suchowiak.

Dagens berättelse är dock lite mer av en sprintstafett. Den började skrivas på av barn från Hagsätra, för att sedan komma till Husby. Därefter ska den resa hela vägen ner till Göteborg, där den ska avslutas av barn vid Gamlestads torg.

– Vi ställer olika frågor och så får de rita vad de tänker på utifrån dem. Det blir verkligen ett slags tidsdokument om barnen och platserna de bor på, deras drömmar och liv, säger Klara Wirsén Suchowiak.

Inne i Berättarministeriets lokaler, ett femtiotal meter bort från tältet, har det dukats upp till sittning, med bakelser och champagneglas med saft.

Mohammed, som går i 3a, pustade ut efter den intensiva målarstunden.

– Jag kände mig som en författare, en författare är ju någon som hittar på sagor, och det gjorde vi, säger han.

I december i fjol gick tidigare medarbetare på Berättarministeriet ut och kritiserade sin före detta arbetsplats, något som DN rapporterade om.

Där larmades om stora brister i arbetsmiljön på stiftelsen, med stress, en tystnadskultur med hot om repressalier och en hög omsättning på personal, där folk bland annat ska ha sagts upp under sjukskrivningar och föräldraledighet.

Efter uppropet tillsatte Berättarministeriet en extern utredning av arbetsmiljön från revisionsbyrån Ernst & Young. I granskningen, som var avgränsad från 2019 till och med januari 2022, kunde dock inga sådana brister i arbetsmiljön påvisas.

– Vi är självklart ledsna att tidigare medarbetare känner så här, men den externa utredningen har visat att det i sakfrågorna inte stämmer, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare på Berättarministeriet.

Fanns otydligheter

I samband med uppropet gjordes även flertalet anmälningar till Arbetsmiljöverket, som i februari i år gjorde en inspektion. I den framkom att det fanns otydligheter och brister i Berättarministeriets sätt att utreda arbetsmiljön.

Stiftelsen fick till den 2 maj på sig att inkomma med ett förtydligande, annars riskerade verksamheten böter eller förbud.

– Det handlade om graderingarna vid riskbedömning och att vi haft en tvågradig skala vid olika sådana, i stället för en tregradig, som rekommenderas. Vi har gjort om det och återkopplat till Arbetsmiljöverket, som har sagt att allt är okej nu. De har inte utrett oss på några andra punkter, säger Dilsa Demirbag-Sten.