Barn har ertappats med den nya drogen Pharaoh

Enligt Bosse Pan på Täbypolisen handlar det om ungdomar på 15 år – och ännu yngre – som åkt fast med den nya festdrogen Pharaoh. – Ju fler vuxna som känner till den, desto lättare för polisen, säger han.

  • Publicerad 05:00, 15 jan 2020

Tabletten är liten, lätt att gömma och kallas för Pharao eftersom den har ansiktet av en egyptisk kung tryckt på ena sidan.

Enligt Bosse Pan som är polis i Täby handlar det flesta fall de stött på om Vallentuna och Österåkers kommun där de både hittat faktiska tabletter och bevis på köp och försäljningar i mobiltelefoner.

Tabletten är liten och luktfri  och lätt att gömma. Vanliga gömställen är i snusdosor, godisaskar eller liknande.

Lätt att överdosera

Pharaoh hamnade på polisens radar i oktober. Efter en rad fall av snedtändning som innebär hallucinationer och kraftiga humörsvängningar gick polisen ut och varnade för den nya partydrogen. Särskilt eftersom den, enligt polisen, är lätt att överdosera.

Responsen blev stark.

– Vi försöker nå ut på alla olika sätt. Ju fler vuxna i hemmen, i skolorna och på kommunen som ser och känner till att den här sortens droger cirkulerar desto lättare blir det för oss på polisen. Förhoppningsvis får vi in fler tips nu, men allra mest effektivt är det om föräldrar håller utkik, säger han.

I vilken ålder är de inblandade ungdomarna ni stött på? 

– De är i 15-årsåldern och yngre.

Vet ni var drogen kommer ifrån? 

– Nej inte i nuläget.

Forfarande är det dock cannabis som är den överlägset mest populära drogen bland ungdomar, men under året som gick såg polisen en ökning av ecstasy och tramadol.

Polishuset i Täby.