Blommor, tv, bilfritt och kanske gungor och några dinosauriestatyer. Det är lite av önskemålen när barnen på Lekhagens förskola i Vaxholm fått tycka till om den kommande renoveringen av stadens kajer.

I måndags fick kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C) dessutom ta emot en skattkista som barnen gjort. Kistan ska placeras i kajen när renoveringen genomförs. Där ska den sedan få ligga som en tidskapsel till nästa renovering om sisådär 120 år.

Mitt i träffade Ture 6 år, Vendela 5 år och Elias 5 och ett halvt. Det tycker att det varit roligt att jobba med tidskapseln.

– Det var spännande att lägga i saker, säger Vendela.

Ture berättar att hans bidrag var en robot och ett hus av gips. Vendela la i en tjejrobot.

– Jag la i bilder på en legorobot och en legoflygfarkost, berättar Elias.

Andra saker som lagts i kistan är ett par tidningar, en bild på alla barn som medverkat och en glasslista – för det kan vara kul för framtidsmänniskorna att se vilka glassar som fanns 2021, resonerar barnen. Och så förstås en hälsning.

Vid besöket fick barnen bilda en stor cirkel och Malin Forsbrand presenterade sig som den ”som bestämmer i kommunen”.

Stämningen var god trots snöfall och blev ännu bättre när personal på förskolan visade upp alla fina saker som kistan innehöll.

Efter en kort ceremoni fraktades kistan sedan till kommunen i väntan på att reparationerna av kajerna kommer igång på allvar. Då ska den gjutas in betongen och platsen förses med en mässingsplakett.

På förskolan har man under en längre tid arbetat med hållbarhet och temat stad och samhälle, berättar Vanessa Vargas, arbetslagsledare. Så när kommunen hörde av sig och ville få in ett barnperspektiv blev svaret ja.

– Vi tyckte att det sammanföll med vårt tema.

Allt barnen föreslår kanske inte kommunen genomför, men en barnvänlig miljö, bilfri och med med lite gräs och blommor kanske går att genomföra. Regnskydd och nya bänkar kanske inte heller är att hoppas på för mycket.

– Det är spännande förslag, nu får vi se hur vi ska ta det vidare, säger Malin Forbrand om barnens idéer.

Vad hoppas ni ska hända när de i framtiden öppnar skattkistan?

– Att de ska ta upp sakerna och läser det som står, säger Vendela.

– Och blir glada av vad de ser i skattkistan, fyller Ture i.